Filistinlilerin toplam nüfusu

img
Filistinlilerin toplam nüfusu YDH

Filistin İstatistik Merkezi, İsrail işgalinin başladığı ‘Büyük Felaket’in 77. Yıldönümü münasebetiyle Filistin içinde ve dışında yaşayan Filistinlilerin toplam nüfusunu açıkladı.




YDH- Fransız haber ajansının haberine göre Filistin İstatistik Merkezi Ala Avad, Filistin içinde ve dışında yaşayan Filistinlilerin toplam nüfusunun 12 milyon olduğunu açıkladı.

Ala Avad, “1948’deki Büyük Felaket (Nekbe) günü, savunmasız bir halkın yurdundan çıkarılıp mülteci haline getirildiği ve onların yerine başkalarının yerleştirildiği bir gündür. O yıl, tarihsel Filistin topraklarındaki 1300 kent ve köyde yaşayan toplam 1 milyon 400 bin Filistinliden 800 binden fazlası evlerinden sürülerek mülteci haline getirildi” dedi.

Ala Avad, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eldeki mevcut belgeler göstermektedir ki ‘Nekbe’ (Büyük Felaket) olarak adlandırdığımız aşamada işgalciler 774 kent ve köyü ele geçirdi ve 531 köyü tahrip etti. Bu süre içerisinde İsrail askerleri 70’ten fazla kitlesel katliam yaptı ve 15 binden fazla Filistinli şehit oldu.”

Filistinlilerin bugünkü nüfusuna dair açıklamalarda da bulunan Ala Avad, 2014 yılı itibariyle tüm dünyada 12 milyon 100 bin Filistinli nüfusunun bulunduğunu belirtti ve bu rakamın Filistinlilerin nüfusunun 1948’den bu yana 8.6 kat arttığını gösterdiğini söyledi.

Filistin toprakları içerisinde yaşayan Filistinlilerin sayısını 4 milyon 600 bin olarak açıklayan Avad, bunların 2 milyon 800 bininin Batı Şeria’da, 1 milyon 800 bininin Gazze’de yaşadığını söyledi.

Batı Şeria ve Gazze’de yaşayan Filistinlilerin sayısının toplam nüfusun yüzde 43.1’ine tekabül ettiğini belirten Ala Avad, Ocak 2014’e kadar isimleri UNRWA’ya kaydedilen mülteci sayısını da yaklaşık 5 milyon 490 bin olarak açıkladı.

Ala Avad’ın yaptığı açıklamaya göre Filistinli mültecilerin yüzde 29’u 58 mülteci kampında yaşıyor. Bu mülteci kamplarından 10’u Ürdün’de, 9’u Suriye’de, 12’si Lübnan’da, 19’u Batı Şeria’da, 8’i de Gazze’de bulunuyor.

Açıkladığı bu rakamların Filistinli mültecilere ait en alt düzeydeki rakamlar olduğunu vurgulayan Ala Avad, “Çünkü mültecilerin çoğu UNRWA listesine kayıtlı değil. Ayrıca açıklanan rakamlar, 1949’dan 1967 savaşına kadar mülteci durumuna düşenleri kapsamıyor. Hatta UNRWA’nın tanımına göre 1967’den sonra mülteci olanları da kapsamıyor” dedi.



Makaleler

Güncel