Suriye’de kim nereye hakim

img
Suriye’de kim nereye hakim YDH

Beş yıllık iç savaş şartları sebebiyle bazı bölgelerin silahlı grupların işgali altında bulunduğu Suriye’de Rakka ve İdlib dışındaki tüm il merkezleri Suriye devletinin kontrolünde bulunuyor.




YDH- Silahlı grupların çok sayıda ilçe ve köydeki hakimiyeti sebebiyle Suriye için bölünme senaryoları söz konusu edilirken, sahadaki hakimiyete dair veriler ülkenin büyük bölümünün devlet kontrolünde olduğunu, nüfusun çoğunluğunun da devlet kontrolü altında bulunan bölgelerde yaşadığını gösteriyor.

Fars haber ajansının bildirdiğine göre Suriye’deki illerde hakimiyete ilişkin durum özetle şöyle:

Haseke: Yüzde 85’i devlet kontrolünde

Suriye’nin kuzeydoğusunda yer alan Haseke’nin kuzeyden Türkiye doğudan ise Irak’la sınırı var. Kentin kuzey bölgeleri yerel Kürt güçlerinin kontrolünde bulunuyor. Haseke’ye bağlı olan Türkiye sınırındaki Kamışlı kenti, Kürt güçleri ile Suriye ordusunun kontrolünde.

IŞİD’in son iki ay içerisinde Hasekeye yaptığı saldırıların püskürtülmesi ve teröristlerin geçen ay Kürt güçleri, Suriye ordusu ve Ulusal Savunma Güçleri tarafından çıkarılması sayesinde kentin yüzde 85’i kontrol altına alınmış oldu.

Kentin güney, güneybatı ve güneydoğusundaki çoğunlukla çöl olan bölgelerinde ise IŞİD’in işgali söz konusu.

Rakka: IŞİD işgali altında

Haseke’nin batısındaki Rakka, Suriye’nin kuzeydoğsunda yer alıyor ve Türkiye ile sınırı bulunuyor. Kentin Türkiye sınırındaki Tel Ebyad ilçesi ve kuzey bölgeleri, yerel Kürt güçlerinin kontrolü altında. İl merkezi IŞİD işgali altında bulunan Rakka’nın güney bölgeleri çöl.

Halep: Devletin ve çok sayıda grubun hakimiyeti var.

Suriye’nin kuzey batısında, Rakka’nın ise batısında yer alan Halep, Türkiye ile sınır komşusu. Halep, krizden önce Suriye’nin ekonomi ve ticaret başkenti olarak kabul ediliyordu. Halep hem ticari önemi hem de Akdeniz ile Fırat’ın ortasında yer alıyor olmasından dolayı stratejik bir öneme sahip. Halep’in kuzeydoğusu ve Kobani ilçesi ve kuzey batısındaki Afrin, yerel Kürt güçlerinin kontrolünde.

Halep’in kuzey, orta ve doğusundaki bazı bölgeler IŞİD işgali altında. Orta kesimdeki halen devlet kontrolü altında bulunan Kuveyris havaalanı tüm yönlerden teröristlerin kuşatması altında bulunuyor.

Geçtiğimiz ay IŞİD ile başta Nusra olmak üzere diğer terörist gruplar arasında Halep’in kuzey kesimlerinde şiddetli çatışmalar yaşandı.

Halep’in kuzey, kuzeybatı, güney ve orta kesimlerindeki bazı bölgeler Nusra, ÖSO ve diğer terörist grupların işgali altında bulunuyor. Kentin büyük bölümü ise Suriye ordusu ve Halk Savunma Güçlerinin kontrolü altında.

Halep’e bağlı Nubbul ve Zehra beldeleri ise tüm yönlerden Nusra, ÖSO ve diğer terörist grupların kuşatması altında bulunuyor.

İdlib: Yüzde 99’u işgal altında

İdlib, Halep’in güney batısında, Hama’nın doğusunda ve Lazkiye’nin de kuzeyinde yer alıyor, doğuda ise Türkiye ile sınırı bulunuyor.

İdlib ilinin yüzde 99’u Ahrar Şam ve Nusra Cephesi gibi örgütlerin kurduğu Fetih Ordusu adlı ittifakın işgali altında bulunuyor.

Kentin kuzeydoğusunda yer alan Foa ve Keferya beldeleri de tüm yönlerden bu terörist grupların kuşatması altında.

Geçtiğimiz hafta da İdlib’in batısında ve Halep sınırındaki Ebu Zuhur havaalanı Fetih Ordusu’nun eline geçti.

Lazkiye: Yüzde 95’i devlet kontrolünde

Batıda Hama, güneybatıda İdlib ve kuzeyde Tartus ile komşu olan Lazkiye’nin kuzeyde Türkiye doğuda ise Akdeniz ile sınırı var.

Yüzde 95’i Suriye ordusu ve Halk Savunma Güçlerinin kontrolünde olan Lazkiye’nin kuzeydoğusundaki küçük bir bölge, terörist grupların işgali altında.

Tartus: Tamamen devlet kontrolünde

 Doğudan Hama ve Humus, kuzeyden de Lazkiye ile komşu olan sahil kenti Tartus’un doğusunda Akdeniz ve güneyinde de Lübnan’la sınırı var. Tamamen devlet kontrolü altında bulunan bu ilde hiçbir silahlı grup bulunmuyor.

Hama: Yüzde 90’ı devlet kontrolünde

Halep ve İdlib’in güneyinde, Humus’un kuzeyinde, Lazkiye ve Tartus’un da doğusunda yer alıyor. Hama’nın yüzde 90’ı devlet kontrolünde bulunurken, kentin kuzey ve güney kesimlerinde silahlı gruplar yer alıyor. İlin doğu tarafındaki bazı bölgeler ise IŞİD’in işgali altında bulunuyor.

Humus: Yüzde 90’ı devlet kontrolünde

Humus, il sınırları itibariyle doğudan Deyr ez-Zor, kuzeydoğudan Rakka ve kuzeyden ise Hama ile komşu. Batıda Tartus ile Lübnan’la sınırı bulunan Humus, Şam’ın da kuzeyinde yer alıyor.

Humus’un yüzde 90’ı devlet kontrolünde bulunuyor. Kentin kuzeyinde ve güneyindeki bazı bölgeler ise silahlı grupların işgali altında.

İlin güneydoğusundaki bazı bölgeler ile tarihi Tedmur (Palmira) kenti ise IŞİD’in işgali altında bulunuyor.

Deyr ez-Zor: Yalnızca il merkezi devlet kontrolünde

Kuzey doğudan Haseke, kuzey batıdan ise Rakka ile komşu olan Deyr ez-Zor’un, doğu yönüyle de Irak’la sınırı bulunuyor.    

Fırat kıyısında yer alan Deyr ez-Zor ili; Deyr ez-Zor, el-Meyadin ve el-Bukemal bölgelerinden oluşuyor.

Suriye’nin petrol kenti olarak bilinen Deyr ez-Zor’un büyük bir bölümü IŞİD’in işgali altında bulunuyor ve buradan elde edilen petrol gelirinin IŞİD’in en önemli finans kaynaklarından biri olduğu belirtiliyor.

Deyr ez-Zor kent merkezi ile havaalanı Suriye ordusunun kontrolü altında bulunurken, Fırat kenarındaki bölgeler ile Irak sınırındaki el-Bukemal sınır kapısı IŞİD’in işgali altında bulunuyor.

Şam: Yüzde 90’ı devlet kontrolünde

İl sınırları itibariyle Deyr ez-Zor, Humus, Suveyda, Dera ve Kuneytra ile komşu olan başkent Şam, Lübnan’la da uzun bir sınıra sahip.

Şam’ın yüzde 95’i devlet kontrolünde bulunurken, başta Doğu Guta olmak üzere ilin doğu ve güney bölgelerinde silahlı grupların varlığı söz konusu.  

Suriye ordusu ve Hizbullah’ın iki aydır operasyon yaptığı Lübnan sınırı yakınlarındaki Zebedani’de bulunan silahlı grupların ise büyük ölçüde etkisiz hale getirildiği bildiriliyor.

Suveyda: Yüzde 95’i devlet kontrolünde

Şam ve Dera ile komşu olan Suveyda, güney yönüyle de Ürdün’le sınıra sahip. Nüfusunun çoğunluğunu Dürzilerin oluşturduğu Suveyda’nın yüzde 95’i devlet kontrolünde bulunuyor. Dera sınırındaki bazı bölgelerin silahlı grupların hakimiyeti altında bulunduğu kentin kuzeyindeki küçük bir bölgenin ise IŞİD işgali altında olduğu bildiriliyor.

Dera: Yüzde 50’si devlet kontrolünde

Şam, Suveyda ve Kuneytra ile komşu olan Dera, güneyden Ürdün’le de sınırı bulunuyor.  Yüzde 50’si devlet kontrolünde olan Dera’nın doğu, batı, kuzeybatı, kuzeydoğu, güneydoğu ve güneybatı bölgeleri Nusra Cephesi ve ABD tarafından Ürdün’de eğitilen silahlı grupların işgali altında bulunuyor. Dera’nın işgal altındaki Golan sınırındaki güneybatısında ise IŞİD’in hakimiyeti var.

Kuneytra: Yüzde 80’i İsrail işgali altında

Şam, Dera ve Golan’la sınırı bulunan Kuneytra, Suriye’nin en küçük ili. Yüzde 80’i İsrail işgali altında bulunan Kuneytra’nın yalnızca küçük bir şeridi Suriye’nin kontrolünde.

Kent merkezi Suriye ordusunun kontrolünde bulunurken, İsrail’in tedavi ve lojistik desteği sunduğu silahlı gruplar Golan sınır hattında bulunuyor.