Suudiler Yemen’e 140 bin salkım bombası attı

img
Suudiler Yemen’e 140 bin salkım bombası attı YDH

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun 2015 yılının aralık ayına kadar Yemen’in çeşitli kentlerine 140 bin salkım bombası attığı açıklandı.




YDH- SABA haber ajansının bildirdiğine göre Yemen’de kullanılan salkım bombaları konusunda çalışma yapan araştırma merkezi, Suudi koalisyonunun 2015 yılının aralık ayından itibaren Sada, Hacce, Amran ve Marib kentlerine 140 bin salkım bombası attığını açıkladı.

Söz konusu araştırma merkezi, Suudilerin Yemen’in çeşitli illerinde yerleşim merkezlerinde ve tarım alanlarında yasak silahlar kullandığını belirterek Suudilerin Fecc Attan bölgesinde de “bombaların anası” diye tabir edilen nötron bombası kullandığını bildirdi.

Öte yandan Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü de son yayımladığı raporunda Suudi Arabistan’ın Yemen’deki sivil yerleşim merkezlerine Amerikan yapımı salkım bombaları attığını açıkladı.

CNN International televizyonu, Suudilerin kullandığı salkım bombalarının Amerikan yapımı olduğunun kesin belgelerle ispat edilmesi durumunda Amerika’nın silah ithalatı yasasının ihlal edilmiş olduğunun ortaya çıkacağını bildirdi.

Salkım bombaları kitle imha silahı olarak kabul edildiği için yasak silahlar listesinde yer alıyor.

Raporda, Suudi koalisyonunun Yemen’in başkenti Sana’ya düzenlediği ve 24 sivilin ölümüne neden olan saldırıya işaretle Suudi Arabistan’ın Yemen’de yeniden salkım bombaları kullanmaya başladığının belirtilirken İnsan Hakları İzleme Örgütü Yetkilisi Joe Stork, “Suudi güçleri, salkım bombalarının sivillere yönelik yok edici etkisini görmeli ve bu silahların kullanılmasına karşı olduğunu açıklamalıdır” dedi.

Amerika’nın 1970 ile 1999 yılları arasında Suudi Arabistan’a çok miktarda salkım bombası sattığını belirten İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suudi Arabistan ve Yemen’den salkım bombalarının kullanımını yasaklayan 2008 tarihli uluslararası sözleşmeye uymasını istedi.

Salkım bombalarının kullanımını ve satışını yasaklayan 2008 tarihli konvansiyonu imzalayan 80 ülke arasında Amerika da bulunuyor.



Makaleler

Güncel