Riyad heyeti çözüm planını açıkladı

img
Riyad heyeti çözüm planını açıkladı YDH

Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde kurulan Suriyeli muhalif grupların müzakere heyeti, geçiş süreci için öngördüğü planı Londra’da açıkladı.




YDH- Skynews Arapça servisinin haberine göre ‘Yüksek Müzakere Heyeti’ adını kullanan Riyad heyetinin Genel Sekreteri Riyad Hicab, düzenlediği basın toplantısında Suriye’deki geçiş süreci için üç aşama öngören planlarını açıkladı.

Riyad Hicab tarafından açıklanan plana göre 6 aylık birinci aşamada siyasi müzakereler öngörülüyor ve Riyad heyeti de bu aşamada Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in görevde kalmasını kabul ediyor.

Plana göre bu aşama ayrıca ‘husumetlerin terk edilmesi’ Suriye topraklarının tamamındaki çatışan tarafları kapsıyor ve bununla eş zamanlı olarak tüm Suriyelilerin katılımıyla görüşmeler başlıyor.

Tutukluların serbest bırakılmasına ve BM kararlarının uygulanmasına da planın 6 aylık ilk aşamasında yer veren Riyad heyeti,       Suriye hükümetinin müzakereler sırasında veya bu aşamada sürece uygun hareket etmemesi halinde BM Güvenlik Konseyi’nin güç kullanmakla görevlendirilmesini istiyor.

Mültecilerin dönüşüne ve Kürt meselesinin çözümüne “ulusal bir mesele” başlığı altında birinci aşamada yer veren Riyad heyeti, bu meselelerin kapsamlı bir diyalogla çözülmesi gerektiğini ifade ediyor.

Riyad Hicab, açıkladığı planın ‘Geçiş aşaması’ adını verdiği ikinci aşamasının da “Beşşar Esed’in ve Suriye rejimi liderlerinin” görevden ayrılmasıyla başladığını açıkladı.

Plana göre ikinci aşama 1.5 yıl sürüyor ve bu aşamada hükümetin ve meclisin yetkileriyle donatılan ‘Yüksek Geçiş Heyeti’ kuruluyor.

Bu aşamada ülkenin yönetilmesi için hükümetin yapısı oluşturuluyor. Anayasayı hazırlayacak komiteyi belirleyen ‘Ulusal Kongre’ kuruluyor ve Suriye’nin her bölgesine insani yardmlar ulaştırılıyor.

Plana göre geçiş aşamasında kurulan ‘Yüksek Geçiş Heyeti’ uluslararası toplumda Suriye’nin temsilcisi sayılıyor ve Riyad Hicab’ın deyimiyle “elleri Suriye halkının kanına bulaşmış olan” Beşşar Esed ve diğer rejim liderleri bu heyette yer alamıyor.

Plana göre üçüncü ve son aşama ise kendi içinde iki aşamadan oluşuyor. Plana göre son aşamada BM gözetimi altında yerel seçimler, meclis seçimleri ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılıyor. Seçimler sonunda kurulan hükümet Yüksek Geçiş Heyetinden görevi devralıyor ve yemin ettikten sonra ülkeyi yönetmeye başlıyor.



Makaleler

Güncel