Şam ve Moskova’dan ortak İdlib açıklaması

img
Şam ve Moskova’dan ortak İdlib açıklaması YDH

Rusya ve Suriye'nin bakanlıklar arası koordinasyon kurulları, bugün İdlib ve mülteci konusuyla ilgili ortak bir açıklamada bulundu.




YDH- Rusya Savunma Bakanlığı resmi sayfasında yer alan açıklamada "Teröristlerin bitmeyen provokasyonlarına cevap olarak, Suriye ordu birlikleri, hükümet kontrolündeki bölgelerde güvenliğin tesisi hedefiyle eyleme girişmek zorunda kalmışlardır" denildi.

Rusya ve Suriye'nin bakanlıklar arası koordinasyon kurullarının bugün yaptığı ortak açıklamada, göç etmek zorunda kalmış Suriyelilerin geri dönüşleriyle ilgili çabalarının sürdüğüne dikkat çekildi. 

Bu girişimlerin BM ilkelerine uygun sürdüğü ifade edilen açıklamada, bugüne kadar toplam 2 milyon 98 bin 102 Suriyelinin evlerine döndükleri belirtildi.

Evlere dönüşlerin 1 milyon 318 bin 558'inin iç göç ile 779 bin 544'ünün ise yurtdışından olduğu vurgulandı. 

Ülkedeki en sıkıntılı durumun halen ‘İdlib gerilimi azaltma bölgesi’nde olduğu ifade edilirken "militanların terörist faaliyetleriyle ilişkili insani bir felaket ihtimalinin çok yüksek olduğu" belirtildi. 

Açıklamada, Suriye hükümeti ve ‘Savaşan Tarafları Uzlaştırma Merkezi’nin ortak çabalarıyla sorunun çözülmesi için pek çok şey yapıldığı, bunun son aşamasının 9 Ocak'ta duyurulan silahların susması rejimi olduğu vurgulandı ve "Terörist Heyet-i Tahrir el-Şam örgütü ve onun müttefiki grupların terörist faaliyetleri tırmandırması, Rusya ve Suriye'nin bu bölgedeki gerilimi azaltmaya yönelik çabalarını fiilen sekteye uğrattı" denildi. 

Cihatçıların, Suriye ve Rusya tarafından açılan, Halep'teki el-Hader, İdlib'deki Ebu el-Duhur ve Hama'daki Habit noktalarını bloke ettiklerinin vurgulandığı açıklamada şöyle dendi:

"Teröristlerin bitmeyen provokasyonlarına cevap olarak, Suriye ordu birlikleri, hükümet kontrolündeki bölgelerde güvenliğin tesisi hedefiyle eyleme girişmek zorunda kalmışlardır." 

Geri çekilen militanlardan çok büyük miktarda araç, mühimmat ve silah ele geçirildiği vurgulanırken, bunlar arasında Batılı ülkelere ait olanlar bulunduğunun altı çizildi ve "bunun, militanlara yurtdışından kesilmeyen bir desteğe tanıklık ettiği" ifade edildi. 

Açıklamada, yabancı ülkelerin Suriye'deki yasadışı varlığının durumu ağırlaştırdığı ve siyasi çözümün önünde engel olduğu da belirtildi. 

İnsani yardımlar üzerinde ayrıntılı bir şekilde durulan açıklamada, ABD kamplardaki insanlık dışı şartların terörist örgütlerin ülkede ve bölgede istikrarsızlığı geliştirme amacıyla girişimlerde bulunmasına zemin hazırladığı söylendi. 

Açıklamada BM organları da zaten karmaşık durumu siyasileştirmekle suçlandı.