Türkiye,, İsrail’le, istihbarat, paylaşımını" /> Türkiye,, İsrail’le, istihbarat, paylaşımını" /> Türkiye, İsrail’le istihbarat paylaşımını" /> Türkiye, İsrail’le istihbarat paylaşımını" /> Türkiye, İsrail’le istihbarat paylaşımını" /> Türkiye, İsrail’le istihbarat paylaşımını"> Türkiye,, İsrail’le, istihbarat, paylaşımını">

Türkiye, İsrail’le istihbarat paylaşımını

Türkiye, İsrail’le istihbarat paylaşımını"> img
Türkiye, İsrail’le istihbarat paylaşımını YDH

YDH- Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde İsrail’i tehdit olarak niteleyen Türkiye’nin İsrail’le istihbarat paylaşımına da son verdiği bildirildi.




YDH- Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde İsrail’i tehdit olarak niteleyen Türkiye’nin İsrail’le istihbarat paylaşımına da son verdiği bildirildi.

 

Londra’da yayımlanan el-Kudsu’l- Arabi gazetesi, Türkiye’nin İran’a yönelik herhangi bir saldırıda kullanılabileceği endişesiyle İsrail’le istihbarat paylaşımını durdurduğunu yazdı.

 

Türkiye’nin güncellenen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde İsrail’e öncelikli tehditler kategorisine yerleştirdiğine ilişkin haberlere değinen el-Kudsu’l- Arabi gazetesi, Türkiye’nin bu adımının İsrail’de kaygı yarattığını ve bu durumun Türkiye İsrail ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini dile getirdi.

 

Tel Aviv’deki kaynakların Türkiye’den yeniden istihbarat alınmasını sağlamak için Amerika’ya yoğun baskı yaptığını belirten gazete, iyi ilişkilere sahip olan ülkelerin dönemsel olarak birbirleriyle istihbarat paylaşımında bulunduklarına vurgu yaparak Türkiye’nin İsrail’le istihbarat paylaşımını durdurmasının dikkat çekici olduğunu dile getirdi.

 

İsrail basını, Türkiye’nin beş yılda bir güncellenen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde stratejik tehditler listesinden İran ve Suriye’yi çıkararak bu listeye İsrail’i yerleştirdiğini öne sürmüştü.

 

Genelkurmayla İsrail Savunma Bakanlığı arasında 23 Şubat 1996 tarihinde imzalanan Askeri Eğitim ve İşbirliği Anlaşması sonrasında Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkiler “stratejik ittifak” olarak nitelendirilmişti.

 

Türkiye ve İsrail askeri yetkililerinin ortak tehdit değerlendirmelerinde bulunduğu 6 aylık periyotlarla icra edilen stratejik diyalog toplantıları çerçevesinde Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Askeri Stratejik Konsepti’ni değiştirdiği açıklanmış ve “irtica” ile “bölücülüğü” ve bunları besleyen dış merkezler olarak da İran ve Suriye’yi öncelikli tehdit kategorisine yerleştirdiği açıklanmıştı.