İsrail ve Fransa’nın Türkiye-Rusya anlaşmasına tepkisi

img
İsrail ve Fransa’nın Türkiye-Rusya anlaşmasına tepkisi YDH

Astana sürecinin ve Tahran zirvesinin devamı olan Soçi anlaşmasının sonuçları, Batı'yı ve siyonist rejimi öfkelendirdi.




YDH-İran’ın Tasnim haber ajansı, İsrail’in Suriye’nin Lazkiye kentine düzenlediği ve bir Rus uçağının da düşmesine neden olan saldırısının Türkiye ve Rusya arasında yapılan İdlib anlaşmasına tepki olduğu yorumunu yaptı.

***

Suriye ile ilgili olarak hem askeri hem de siyasi alanda bugünlerde tuhaf gelişmelere tanık oluyoruz. Bu gelişmeler, ani bir diplomatik anlaşmayla başladı, kaynağı belirsiz bir askeri saldırıyla ve bir Rus uçağının kaybolmasıyla devam etti.

Rusya ile Türkiye arasında yapılan ve Tahran tarafından da çok olumlu karşılanan anlaşmadan bir saat sonra siyonist rejim terörle mücadele koalisyonu adını kullanan ortaklarıyla birlikte Lazkiye ve Tartus yakınlarındaki bazı devlet binalarına füze saldırısı düzenledi. 

Gerçi Suriye ile ilgili bu iki önemli olayın birbiriyle kesin ilişkisi konusunda şimdilik bir kanıt elde edilemedi. Ancak bu iki olayın birbiriyle çok ilgisiz de olmadığı görülüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Soçi kentinde İdlib’de silahtan arındırılmış bölge oluşturma konusunda bir toplantı yapıldı.

Putin ve Erdoğan, 15 Ekim’e kadar, Suriye’nin İdlib ilinde silahlı grupların çıkarılmasıyla silahtan arındırılmış sivil bir bölge oluşturma hususunda anlaşmaya vardı. 

İki lider arasındaki bu benzersiz anlaşma, dört saat süren zorlu bir müzakere sonunda elde edildi. 

Tüm zorluklara rağmen Moskova ve Ankara, Suriye’de siyasi bir çözüme ulaşılması için kararlı bir çaba sarf ediyor.

Her iki ülke yetkilileri de Suriye topraklarının yeni bir askeri operasyon olmadan teröristlerden temizlenmesi vaadinde bulundu. 

İdlib konusundaki anlaşmanın imzalanmasından birkaç saat sonra Rusya’nın Hmeymim hava üssünün bulunduğu Lazkiye bölgesine denizden füze saldırıları yapıldı. 

Saldırıda bazı tesisler hedef alınırken bununla eş zamanlı olarak Rusya’ya ait bir askeri uçak radardan kayboldu. 

Bir saat kadar sonra da bu uçağın Suriye ordusuna ait S-200 hava savunma füzeleri tarafından düşürüldüğü açıklandı.

Suriye hava savunma sistemleri, siyonist rejim ordusuna ait bazı füzeleri hedeflerine ulaşamadan düşürmüştü. 

Bazı Arapça sitelerin haberlerine göre bu saldırılar, İsrail ve Batılı koalisyonun ortak operasyonuydu. 

Bundan sonra Rusya Savunma Bakanlığı, bu saldırının İsrail’e ait 4 adet F-16 savaş uçacağı tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. 

Rusya Savunma Bakanlığı ayrıca, füzelerden bir kısmının ise bir Fransız savaş gemisinden ateşlendiğini ifade etti.

Suriye basını, siyonist rejimin Lazkiye kentinin doğusuna yaptığı dünkü saldırının sonucunda en az 10 kişinin yaralandığını açıklarken, hastane kaynakları yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğunu belirtti.

Muhaliflere yakın İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlem Evi adlı örgüt ise henüz kimlikleri belirlenemeyen iki askerin öldüğünü öne sürdü.

Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada İsrail rejiminin davranışlarının saldırganca olduğunu ve bu davranışlara karşı cevap hakkını saklı tuttuklarını ifade etti.

İsrail’in davranışlarının kışkırtıcı olduğunun belirtildiği açıklamada siyonist rejime ait savaş uçaklarının Rus İl-20 uçağını siper olarak kullandığını ve bunun sonucunda da Rus uçağının Suriye hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü belirtti. Bu uçak 14 Rus askerini taşıyordu. 

Siyonist rejimin ve uluslararası terörle mücadele koalisyonunun Suriye topraklarındaki Rus çıkarlarını hedef alması, siyonist rejimle Batı’nın Rusya ve Türkiye’nin İdlib konusunda anlaşmaya varmasına gösterdiği öfkeli bir tepki olarak anlaşılabilir.

Zemini bir süre önce Tahran’da yapılan zirvede yaratılan bu anlaşmayı, Suriye’deki teröristlerin ortadan kaldırılması ve Suriye’de barış, istikrar ve güvenliğin yeniden tesisi için insani çerçevede atılmış önemli bir adım olarak görmek mümkün.

Astana sürecinin ve Tahran zirvesinin devamı olan Soçi anlaşmasının sonuçları, Batı ve siyonist rejimi öfkelendirdi ve onlar da aceleci bir adımla Suriye’nin altyapısına ve Rusya’nın Suriye’deki mevzilerine darbe vurmak istedi.

Gerçi Suriye, siyonist rejimin saldırılarına cevap vermeyi topraklarındaki terörist grupların temizlenmesinden sonraya ertelemiş bulunuyor; ancak Rusya’nın tıpkı savunma bakanlığı açıklamasında da söz konusu edildiği üzere bu saldırı karşısında sessiz kalması beklenmiyor.

Çeviri: YDH



Makaleler

Güncel