Muallim: Türkiye Annan planına bağlı kalmalıdır

img
Muallim: Türkiye Annan planına bağlı kalmalıdır YDH

YDH- Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Şam’ın BM ve Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi Velid Muallim’in sunduğu 6 maddelik plana bağlı olduğunu açıkladı.




 

YDH- Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Şam’ın BM ve Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi Velid Muallim’in sunduğu 6 maddelik plana bağlı olduğunu açıkladı.

El-Alem televizyonunun haberine göre Moskova’da Rusya Dışişleri bakanı Sergey Lavrov’la ortak bir basın toplantısı düzenleyen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Moskova’da yaptığı görüşmelerin son derece verimli geçtiğini belirterek Rus meslektaşı Sergey Lavrov’la birlikte Annan planının uygulanması konusuna yoğunlaştıklarını söyledi.

Pazartesi günü Rusya’ya giden Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Rus meslektaşı Lavrov’a Şam yönetiminin Annan planını uygulama konusundaki iyi niyetini anlattığını ve plana bağlılığını söylediğini aktardı.

Annan planı doğrultusunda ordu birliklerini kentlerden çıkardıklarını belirten Velid Muallim, Şam’ın Annan planını 25 Mart’ta kabul ettikten sonra Kızılhaç heyetinin Suriye’de faaliyette bulunmasına izin verdiğini hatırlatarak “Suriye hükümeti, bir iyi niyet adımı olarak gösteri düzenleyerek karışıklık çıkarmakla suçlanan tutukluları serbest bıraktı; ancak buna rağmen silahlı gruplar, yasadışı eylemlerini daha da arttırdı” dedi.

Arap Birliği gözlemcileri tecrübesiyle uluslar arası gözlemcilere de şiddetin durdurulması için süreci izleme ve rapor etmeleri için güvence verdiklerini belirten Muallim, BM uzmanlar heyeti Suriye’ye geldiğini ve gönderilecek gözlemcilerle ilgili protokol konusunda görüşmelerde bulunduğunu belirtti ve “Suriye hükümeti, gözlemcilerin Suriye’nin çıkarları aleyhinde girişimde bulunmayan ülkelerden olmasını istemektedir” dedi.

Suriye’de şiddetin uluslar arası gözlemcilerin gelmesiyle eş zamanlı olarak durdurulması gerektiğini belirten Muallim, medyada yer alan Suriye hükümetinin muhaliflerden ve onları destekleyen ülkelerden şiddeti durduracaklarına dair yazılı güvence istediğine ilişkin haberleri de yalanlayarak “Biz, hiçbir taraftan böylesi bir talepte bulunmadık. Çünkü insanları öldüren terör ve vahşet yaratan gruplardan ve onları destekleyen ülkelerden böylesi bir talepte bulunulamaz” dedi.

Türkiye’nin ülkesine yönelik politikasından duyduğu memnuniyetsizliği de dile getiren Muallim, “Türkiye hükümeti Annan planına bağlı kalmalıdır. BU plan tüm ülkelerin Suriye’nin egemenlik hakkının desteklenmesini vurgulamaktadır. Maalesef Türkiye, silahlı gruplar aracılığıyla halkı yerleşim yerlerinden çıkarmakla kalmıyor, bu silahlı grupları silahlandırarak bunların Suriye içerisine sızması için imkanlar hazırlıyor” dedi.