Ulusal Konsey yine uluslar arası müdahale istedi

img
Ulusal Konsey yine uluslar arası müdahale istedi YDH

YDH- ABD, Fransa, Katar ve Türkiye’nin girişimiyle İstanbul’da kurulan Suriye Ulusal Konseyi adlı rejim karşıtı örgüt, Suriye’ye BM’nin 7. Maddesi kapsamında uluslar arası müdahale istedi.




 

YDH-ABD, Fransa, Katar ve Türkiye’nin girişimiyle İstanbul’da kurulan Suriye Ulusal Konseyi adlı rejim karşıtı örgüt, Suriye’ye BM’nin 7. Maddesi kapsamında uluslar arası müdahale istedi.

Bugün Paris'te düzenlenen Suriye Dostları Konferansı'na katılan Suriye Ulusal Konseyi'nin eski başkanı Burhan Galyun ve yeni başkanı Abdulbasit Seyda, Güvenlik Konseyi'nden BM Şartının 7. maddesi çerçevesinde Suriye'ye müdahale etmesini istedi.

Konferans öncesinde Rusya el-Youm televizyonunun sorularını yanıtlayan Galyun, Rusya'nın Güvenlik Konseyi'nde 7. Madde kapsamında müdahale öngören bir kararı veto etmesi halinde de Suriye'ye müdahale için Güvenlik Konseyi dışında formüllere başvuracaklarını söyledi.

Galyun "Rusya'nın Güvenlik Konseyi'nde veto hakkını kullanması, Suriye halkını katleden Beşşar Esed'i cesaretlendirecektir. Tüm Arap halkları, Rusya'nın vetosunu, "Rusya, zulme karşı ayaklanan Suriye halkının zaferinin önünde duruyor" şeklinde değerlendirecektir. Rusya, Suriye ve Arap halklarının gözünde düşman olarak görülecektir, büyük kayıplarla karşı karşıya kalacaktır.

Rusya'nın vetosu halinde Suriyeli sivillerin korunması için Güvenlik Konseyi dışında çözümlere başvuracağız. Çünkü halkların korunması için şimdiye kadar gerçekleşen bir çok müdahale, Güvenlik Konseyi dışında gerçekleşti. Suriyeli sivillerin korunması için müdahale, Suriye Dostları Topluluğu üzerinden gerçekleştirilecektir. Eğer bu toplulukla da olmazsa, sivillerin korunmasını kabul edecek başka bir toplulukla gerçekleştirilecektir" dedi.

Suriye Dostları Konferansı'nda Katar'ın Güvenlik Konseyi dışında hareket edilebileceği işaretini verdiğini belirten Galyun, Suriye Dostları içerisindeki bir çok ülkenin de bu yönde hazırlık yaptığını belirtti.

Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Abdulbasit Seyda da bugün Suriye Dostları Konferansı'nda yaptığı konuşmasında, Güvenlik Konseyi'nden BM'nin 7. maddesi çerçevesinde hareket etmesini istedi.

Seyda "Suriye rejimi, bedeli ne olursa olsun varlığını korumak istemektedir. Şimdi tüm ülkeler sorumluluklarını üstlenmeli ve sivil halkın korunması için 7. madde çerçevesinde harekete geçmelidir. Güvenlik Konseyi içerisinde ya da dışarısında atılacak adımlarla, Suriye devriminde ödenen külfet hafifletilmelidir" dedi.

Bugün Paris'te düzenlenen Suriye Dostları Konferansı'nın kapanış oturumunda, Güvenlik Konseyi'nden BM'in 7. maddesi çerçevesinde hareket etmesi istendi. Batılı diplomatik kaynaklara göre İngiltere, önümüzdeki günlerde Güvenlik Konseyi'ne bu yönde bir karar taslağı sunacak.