SAAF-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki 1950 yılında Irak’ın Hile kentinde doğdu.
SAAF-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki 1950 yılında Irak’ın Hille kentinde doğdu. Ailesi “Beni Malik” adlı meşhur Arap aşiretine mensuptur.
İlk ve orta öğrenimini Babil kentinde tamamlayan Nuri el-Maliki, Arap Edebiyatı bölümündeki yüksek tahsilini tamamlamak için Erbil’deki Selahaddin Üniversitesine gitti; lisans ve yüksek lisans eğitimini burada tamamladı.
Nuri el-Maliki, Birleşik Irak İttifakı tarafından Başbakan adayı olarak gösterilmeden önce Cevad el-Maliki takma ismini kullanıyordu. Dava Partisi’nin üyesi olan Nuri el Maliki, 1980’li yıllarda partinin Saddam rejimi tarafından takibat altına alınması üzerine Irak’ı terk etti.
1980-1990 yılları arasında Suriye’de sürgünde bulunan Maliki, Saddam rejimine karşı mücadele etmek üzere kurulan Dava Partisinin askeri grubunun liderliğini yaptı.
Nuri el-Maliki, Liderliğini Abdülaziz el-Hekim’in yaptığı Birleşik Irak İttifakı’nı oluşturan yedi gruptan biri olan Dava Partisi’nin İbrahim Caferi’den sonraki ikinci adamıdır.
Dava partisi, Irak’taki en eski ve en önde gelen Şii İslami partilerden biridir ve 1958 yılında Ayetullah Seyydi Muhammed Bakır es-Sadr’ın öncülüğünde kurulmuştur.
Daha sonraki yıllarda çeşitli bölünmeler yaşayan Dava Partisinin en büyük grubunun halihazırdaki lideri Irak eski Başbakanlarından İbrahim Caferi’dir.
Evli ve dört çocuk babası olan Nuri el-Maliki, Saddam rejiminin 2003 yılında devrilmesinden sonra ülkesine döndü.
Maliki, Saddam rejiminin devrilmesinden sonra devlet içerisinden ve ordudan Basçıların temizlenmesi için kurulan komisyonun üyeliğine seçildi. Ulusal Güvenlik Konseyi üyeliği ile anayasa hazırlama komisyonu üyeliği de yapan Nuri el-Maliki, başbakan olarak seçildikten sonra komşu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesine özen gösterdi.
Yeni kurulan yönetimde ırkçılığa ve ayrımcılığa yer olmayacağını belirten Nuri el-Maliki, komşu ülkelerle ilişkilerde de esi rejimin yaptığı yanlışların tekrar edilmeyeceğini ifade etmişti.
Nuri el-Maliki, başbakanlığa seçilmesinden sonra karşı karşıya bulunduğu en önemli sorun olan güvenlik sorununun halledilebilmesi için Ulusal Uzlaşma ve Barış Planı adlı bir planı gündeme getirdi.
Nuri el-Maliki hükümeti, işgal, güvenlik sorunları, ekonomik durgunluk ve işsizlik, toplumsal gruplar arasında oluşan güvensizlik vb. gibi önemli ve ciddi sorunlar karşısında bir çözüm hükümeti olmaktan çok bir kriz yönetimi hükümeti rolü oynamak durumunda kalmaktadır.