“Hizbullah’la karşı karşıya gelmek istemiyorum”

img
“Hizbullah’la karşı karşıya gelmek istemiyorum” YDH

SAAF-Fransa Dışişleri Bakanı’nın Lübnan’ın iç işlerine müdahale eder nitelikteki açıklamasının




SAAF-Fransa Dışişleri Bakanı’nın Lübnan’ın iç işlerine müdahale eder nitelikteki açıklamasının ardından Lübnan Başbakanı Fuad Sinyore Hizbullah’la karşı karşıya gelmek istemediğini söyledi.

 

Fars haber ajansının Lübnan basınına dayandırarak verdiği habere göre Lübnan Başbakanı Fuad Sinyore, “hükümet Hizbullah’la karşı karşıya gelmek istiyor mu?” şeklindeki bir soruya “Hizbullah Lübnan’a ait bir partidir, mecliste milletvekilleri, hükümette ise bakanları bulunmaktadır. Biz yasal çerçevede bu partiyle işbirliği yapma konusunda herkesle anlaşmaya vardık” diye cevap verdi.

 

Fransız Dışişleri Bakanı Philippe Douste Blazy Lübnan’ın yapılandırılması konusunda Başbakan Sinyore’ye destek verilmesini istemiş ve bunun da ancak Hizbullah’la mücadele ile olabileceğini belirterek “yalnızca Hizbullah’la ve lideri hasan Nasrullah’la mücadele edilerek Lübnan’ın yapılandırılması konusunda Sinyore hükümetine destek verilebilir” demişti.

 

“Üzerinde anlaşmaya vardığımız hususlardan biri de İsrail’in 2000 yılında Lübnan topraklarını terk etmesinde, İsrail saldırılarının önlenmesinde ve son olarak Lübnan’da yeniden zafer kazanılmasında Hizbullah’ın çok önemli bir rolü olmuştur” diyen Sinyore, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz, hükümet tarafından sunulan, Hizbullah’ın da kabul ettiği, diğer Lübnanlı gruplarında onay verdiği yedi maddelik plan konusunda netice almak istiyoruz. Buna göre Lübnan’daki tek güç hükümet olmalıdır, hükümetin dışında Lübnan’da hiç kimse silah sahibi olmamalıdır.”

 

Lübnan’daki tüm gruplarla diyalog yoluyla bu yedi maddelik planı uygulamak istediklerini söyleyen Sinyore, “Arap ülkeleri İsrail’le barış anlaşması imzaladığı zaman biz de İsrail’le barış anlaşması imzalarız, Arap ülkeleri İsrail’le mücadele ettiği sürece Lübnan bu mücadelenin en ön safında bulunacaktır” dedi.