El-Kaide Zarkavi’ye uyarı mektubu yazmış

img
El-Kaide Zarkavi’ye uyarı mektubu yazmış YDH

SAAF- El-Kaide örgütünün, örgütün Irak sorumlusu olan Ebu Musab El-Zarkavi’nin ölümünden 6




SAAF- El-Kaide örgütünün, örgütün Irak sorumlusu olan Ebu Musab El-Zarkavi’nin ölümünden 6 ay önce kendisine bir mektup yazdığı ve örgütün isteklerine uymaması durumunda görevinden alınacağı tehdidinde bulunduğu bildiriliyor.

 

Washington Post gazetesinde yer alan habere göre el-Kaide’nin önde gelen liderlerinden biri ölümünden 6 ay kadar önce Zarkavi’ye bir mektup yazarak, “Irak’taki Sünni kabile liderlerini ve dini şahsiyetleri kendine yabancılaştırmaya devam edersen Irak’taki görevinden alınacaksın” dedi.

 

Zarkavi 15 Aralık seçimlerinden sonra bir ses kaydı yayınlayarak, Sünni ve Şii ABD güçleriyle işbirliği yapmakla suçlamış ve onları ölümle tehdit etmişti.

 

Mektubun 11 Aralık 2005’te Pakistan’ın Veziristan bölgesindeki el-Kaide’nin üssünden yazıldığı ve mektupta Atiye imzasının yer aldığı bildiriliyor.

 

ABD Ordusu Askeri Akademisi West Point’te yer alan terörle Mücadele Merkezi tarafından yayınlanan mektup Arapçadan İngilizceye tercüme edilmiş 15 sayfadan oluştuğu ve yazanın gerçek kimliğinin belli olmadığı ifade ediliyor.

 

Terörle mücadele yetkililerinin görüşüne başvurduğunu belirten Washington Post, yetkililerin Atiye adlı şahsın 1980’de Afganistan’da el-Kaide’ye katılan 37 yaşındaki Libyalı Abdurrahman olabileceğini söylediklerini belirtiyor.

 

Atiye adının ABD’nin aranan teröristler listesinde yer almadığı; ama ABD terörle mücadele yetkililerince açıklanan biyografiye göre bu şahıstan el-Kaide’nin ileri gelen yardımcılarından biri olarak söz edildiği ve kendisinin 2001 yılında Bin Ladin’le birlikte Pakistan Afganistan sınırındaki dağlık bölgeye kaçtığı belirtiliyor.

 

Söz konusu mektubun Zarkavi’nin ölümünden sonra saklandığı yerde bulunduğu ve bu mektubun Bin Ladin’in Veziristan’da bulunduğunun bir göstergesi olduğu ifade ediliyor.

 

Atiye’nin söz konusu mektupta Zarkavi’ye el-Kaide komutanlarından söz ettiği ve “ben onların yanındayım, onlar, sizin şartlarınız konusunda konuşuyorlar. Buradaki kardeşlerimiz sizinle görüşebilmek için bir yol bulmayı, size nasihat etmeyi ve yol göstermeyi istiyorlar. Bununla birlikte onların da sayısız düşmanları ve kendilerine göre birçok sorunları bulunmaktadır” diye yazdığı bildiriliyor.

 

2005 yılında Eymen ez-Zevahiri de Zarkavi’ye benzer bir mektup yazmış, aynı türden taleplerin dile getirildiği Zevahiri’nin mektubunun Zarkavi üzerinde bir etkisinin olmadığı belirtilmişti.

 



Makaleler

Güncel