Rice’ın sürpriz Irak ziyareti

img
Rice’ın sürpriz Irak ziyareti YDH

GSE-ABD’nin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice dün Irak’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Rice




GSE-ABD’nin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice dün Irak’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Rice ziyaretinde, Irak Başbakanı Nuri El-Maliki, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Irak Uzlaşma Cephesinin yetkilileri Adnan El-Duleymi, Tarık El-Haşimi, Halaf El-İleyan, Selam El-Zebbay ve Mahmut El-Meşhedani, Birleşik Irak İttifakı Başkanı Abdülaziz El-Hekim’le ayrı ayrı görüştü.

 

Ancak, görüşmelerden sonra hiçbir taraf açıklama yapmadı. Tahminlere göre Irak’ın siyasi ve güvenlik durumu üzerinde duruldu. Orta Doğu temaslarının ardından İncirlik Üssü'nde uçak değiştirerek Bağdat'a giden Rice burada Başbakan Nuri El Maliki ile görüştü.

 

Üst düzey Şii, Sünni ve Kürt siyasetçilerle de bir araya gelen Rice, mezhep çatışmalarını sona erdirecek adımlar atılması ve milis grupların silahsızlandırılmasını istedi. Condoleezza Rice Irak hükümetinin, hem süren direniş hareketini, hem de artan mezhep çatışmalarını azaltacak bir planı olmasının önemine değindi.

 

Rice, mezhep çatışmalarının Irak için direniş hareketi ya da El Kaide örgütünden daha büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Amerikan Dışişleri Bakanı, Bağdat'taki açıklamasında ayrıca, Irak'ta siyasi sürece dâhil olmayan grupların da sürece çekilmesinin önem taşıdığını vurguladı. Rice Irak Başbakanı Nuri El-Maliki'nin, ölüm timleriyle birlikte çalıştıklarından şüphelenilen yüzlerce polisin görevlerine geçici olarak son vermesini de övdü. Rice bu sabah 09.30’da Kürt Bölgesi’ni ziyaret ederek Mesud Barzani’yle bir araya geldi. (www.alsharqiyatv.com) (BBC)

 



Makaleler

Güncel