ABD’nin Nuri el-Maliki’yi devirme planı

img
ABD’nin Nuri el-Maliki’yi devirme planı YDH

SAAF-İngiltere’de yayınlanan Time dergisi, ABD’nin Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’yi devirerek




SAAF-İngiltere’de yayınlanan Time dergisi, ABD’nin Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’yi devirerek yerine demir yumruk politikası izleyecek Sünni bir askeri yönetim kuracağını iddia etti.

 

“Ülkedeki karışıklıklardan ve işlenen cinayetlerden dolayı kırılgan bir durumda olan Irak demokrasisi, bazı Sünni liderlerin ‘ulusal kurtuluş hükümeti’ kurma önerisi getirmeleri ve ABD’nin de bu öneriyi desteklemesi yüzünden çok daha büyük bir tehdit altında bulunuyor” diye yazan Time, söz konusu önerinin Bağdat’taki siyaset ve istihbarat çevrelerinde tartışıldığını belirtti.

 

Time’ın bildirdiğine göre geçen hafta çeşitli Arap ülkelerine giden Irak Diyalog Cephesi Lideri Salih el-Mutlak, parlamentoyu lağvedip sıkıyönetim ilan edecek bir askeri hükümet kurmak için Arap ülkelerinin liderlerinden destek istedi.

 

Geçmişte ABD’ye yakınlığıyla bilinen Iraklı Şii kökenli laik politikacı Ahmed Çelebi, darbe söylentileri konusunda, “Irak’ta askeri bir darbe yapabilecek tek kişi Irak’taki ABD kuvvetlerinin komutanı George Casey’dir. Ben ABD’lilerin de bu öneriyi destekleyenler arasında yer aldığını düşünüyorum” derken ABD’deki ünlü düşünce kuruluşu CSIS’ın Irak uzmanlarından Antony Cordesman, ABD’nin Nuri el-Maliki hükümetini devirmesinin güçlü bir ihtimal olduğunu belirtti.

 

Cordesman “Irak’ta hiç kimse tek başına darbe yapabilecek güce sahip değil; ama mevcut hükümetin değiştirilmesi ve başa bir generalin getirilmesi ihtimal dahilindedir” derken, Irak’ın eski Baasçı Sünni liderlerinden Salih el-Mutlak, “Maliki görevden alınmalıdır, zira o hiçbir şey yapmadı; Irak’ta hergün yüzlerce insan ölüyor, binlerce kişi evsiz kalıyor” diye konuşuyor.