Washington Post: İsrail Lübnan’da Amerika’nın sağladığı beyaz fosforu kullandı

img
Washington Post: İsrail Lübnan’da Amerika’nın sağladığı beyaz fosforu kullandı YDH

Washington Post: İsrail'in Lübnan’da kullandığı beyaz fosfor bombalarının üzerinde Amerikan ordusu kodları yer alıyordu.




YDH- Washington Post’ta yer alan bir habere göre, Siyonist rejimin 16 Ekim 2023’te Lübnan’ın Dheira köyüne yönelik gerçekleştirdiği ve saatlerce süren saldırısında beyaz fosfor bombası kullandığına dair somut verilere ulaşıldı. Bu saldırıda dört ev hasar görmüş,  sakinlerinden dokuz kişi yaralanmıştı.

Saldırıdan sonra bölgede yapılan incelemede, kullanılan mühimmatın Amerikan ordusuna ait kodları içerdiği ve 1989-1992 yıllarında Amerika’da üretildiği anlaşılmıştı. Askeri uzmanlar bu mühimmat üzerindeki kodların beyaz fosforu işaret ettiğini söylüyor.

Beyaz fosfor bombasının içeriğindeki maddeler oksijen ile temas ettiğinde 1.500 dereceye ulaşan yüksek sıcaklık oluşturabiliyor. Bu gazın solunması ölümcül düzeye varabilen yaralanmalara yol açabiliyor.

Beyaz fosfor bombasını üreten ve müttefiklerine veren Amerika uluslararası hukuk açısından bu bombanın yerleşim mahallerinde kullanılmamasını temin etmek ve bu hususu takip etmek zorundadır.

Beyaz Saray yetkilileri, Amerika’nın İsrail’e bu açıdan anlık olarak yardım etmediğini ileri sürüyor.

İnsan hakları örgütleri beyaz fosfor bombası kullanımını bir savaş suçu olarak kabul ediyor.