Kanada başbakanı Trudeau: Refah katliamı protestoları antisemitizmdir

img
Kanada başbakanı Trudeau: Refah katliamı protestoları antisemitizmdir YDH

Kanada başbakanı Justin Trudeau, İsrail rejiminin Refah’a saldırısını Toronto’da kınayan protestocuları antisemitik olarak nitelendirdi.




YDH- İsrail rejimi ordusunun Refah’a sığınan Filistinlilere saldırarak yüzden fazla sivili katletmesi tüm dünyada protesto edilirken, Kanada’da gerçekleştirilen protesto yürüyüşünün ardından Kanada başbakanı Justin Trudeau protestocuları antisemitik olarak nitelendirdi ve buna izin vermeyeceklerini söyledi.

Jerusalem Post ve CBC sitelerinde yer alan haberlere göre, “Palestinian Youth Movement” (Filistinli Gençlik Hareketi) ve “Toronto 4 Palestine” (Filistin için Toronto) gruplarının “Refah’ın Elleri” isimli çağrısına uyarak, Refah’ta yaşanan katliamı telin etmek isteyen göstericiler belirlenen güzergahı takiben Amerika ve İsrail rejimi elçiliklerine doğru yürüyüşe geçtiler.

Göstericiler Mount Sina Hospital’ın önünden geçerken de “Çok yaşa İntifada” şeklinde Filistin yanlısı sloganlar atmaya ve belirlenen güzergahta yürümeye devam ettiler.

Göstericilerin güzergahının üzerinde yer alan Mount Sinai Hospital’ın Yahudilere ait ve logosunda Siyon Yıldızı bulunan bir hastane olduğu biliniyor.

Kanada başbakanı Justin Trudeau göstericilerin ilerlediği güzergahta bulunan hastane sebebiyle bunun bir Yahudi karşıtı eylem olduğunu ve yasaların buna izin vermediğini, kendilerinin de müsaade etmeyeceklerini açıkladı.

Trudeau, “Bu antisemitizmin bir göstergesidir ve bunu şiddetle kınıyorum. Toronto ve bütün Kanada’da bu nefrete karşı Yahudi toplumu ile birlikteyiz”, dedi.

Protesto gösterisini düzenleyen gruplar ve katılımcılar Trudeau’nun iddialarını reddederek, büyük bir ana cadde üzerinde kalabalık bir toplulukla hareket edildiğini ve hedefin Amerika ve İsrail rejimi elçilikleri olduğunu, hastaneye yönelik bir karar veya amaçlarının bulunmadığını söylediler.

“Toronto 4 Palestine” yayımladığı açıklamada, Kanada başbakanı Trudeau’yu kınayarak, gösterinin antisemitik olarak tanımlanmasının utanç verici olduğunu dile getirdi.

Grup, açıklamasında, İsrail rejiminin Gazze’nin bütün sağlık sistemini yok ettiğini ve 340 sağlık personelini öldürdüğünü, buna rağmen bugün kendilerini kınayanların basit bir açıklama ya da kınama da bile bulunmadıklarını, bunun açık bir çifte standart olduğunu vurguladı.

Çifte standart suçlamasının hedefinde özellikle Justin Trudeau’nun olduğu düşünülüyor.

Hastane önünden geçen protestocuları şiddetle kınayan Justin Trudeau’nun Gazze’deki el-Ehli Arab hastanesine yönelik İsrail rejimi saldırısından sonra X  Platformu üzerinden yaptığı açıklamada hayatını kaybeden siviller için üzgün olmakla birlikte “Ne olduğunu araştırmamız gerekiyor”, dediği biliniyor.

Yaklaşık 340 bin Yahudi’nin yaşadığı Kanada’da Yahudiler nüfusun yüzde bir buçuğunu oluşturuyor. Bu oran İsrail, Amerika ve Fransa’nın ardından Kanada’yı dünyada en çok Yahudi’nin yaşadığı dördüncü ülke kılıyor.

Kanada, Siyonist ideolojinin basın, akademi ve yönetimde güçlü ve etkili olduğu ülkeler arasında yer alıyor.