Cezayir: Fas, İsrail adına casusluk yapıyor

img
Cezayir: Fas, İsrail adına casusluk yapıyor YDH

Cezayir ile Fas arasında tırmanan gerilim, Cezayir'in Rabat'ı Fas pasaportu kullanarak ülkeye İsrail istihbarat ajanları göndermekle suçlamasıyla yeni bir boyut kazandı.




YDH- Cezayir haber ajansı APS'nin Cezayir Dışişleri Bakanlığı'na dayandırdığı habere göre, Cezayir, Fas'ı Fas pasaportu kullandığı bildirilen İsrailli istihbarat ajanları gönderdiğini söyledi.

Haberde, Cezayir’in, Fas’ı ülkenin istikrarına ve ulusal güvenliğine karşı hareket etmekle suçladığı bildirildi.

Dün yayınlanan haberde ayrıca, Cezayir Dışişleri Bakanlığı'nın Fas'ı uyuşturucu ve insan kaçakçılığı, kaçakçılık, yasadışı göç ve casusluk dahil olmak üzere çeşitli suç ağlarını kolaylaştırmakla suçladığı belirtildi.

Cezayir hükümetinin, Fas pasaportu taşıyan tüm yabancı ülke vatandaşlarının zorunlu giriş vizesi alması şartını getirdiği açıklandı.

Yaklaşık bir ay önce The Cradle’de yayınlanan bir makalede, Fas'ın İsrail'le olan gizli ilişkileri ele alınmıştı. Fas rejiminin İsrail askerleri için “lüks bir sığınak” olduğu dile getirilmişti.

İsrail’in İbranice yayın yapan ‘Calcalist’ adlı internet sitesinde temmuz ayında yer alan haberde de Gazze'deki soykırıma rağmen Fas’ın, İsrail ile “güvenlik bağlarını derinleştirdiği” bildirilmişti.

Calcalist, İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii (IAI) Başkanı Amir Peretz’in, şimdiye kadar gizli tutulan anlaşmayı imzalamak üzere bir Avrupa ülkesi üzerinden Fas'a uçtuğunu duyurmuştu.

Söz konusu internet sitesi, yabancı basına dayandırdığı haberinde, İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (IAI) yaklaşık 1 milyar dolar değerindeki bir anlaşma çerçevesinde Fas'a bir istihbarat uydusu sağlayacağını kaydetmişti.

Haziran ayında İsrail ekonomi gazetesi Globes’daki bir haberde ise  İsrail Donanması'nın yeni çıkarma gemisi INS Komemiyut’un, ABD'den İsrail'e giderken malzeme almak üzere Fas'a uğradığı bilgisi yer almıştı.