ABD: İsrail'in Lübnan'a kara operasyonları başlamış olabilir

img
ABD: İsrail'in Lübnan'a kara operasyonları başlamış olabilir YDH

Batı basınına konuşan Amerikalı yetkililer, İsrail'in Lübnan'a yönelik küçük çaplı operasyonların başlamış olabileceğini veya yakında başlayacağını bildirdi. Rejimin olası kara harekâtı hakkında henüz net bir karar vermediği, ancak hazırlıklı olduğu belirtildi.




YDH - ABC News kanalı, iki Amerikalı kaynağa dayandırdığı haberinde, Siyonist rejimin Lübnan'a yönelik küçük çaplı operasyonların ya da sınır ötesi harekâtların başladığını ya da yakında başlayacağını duyurdu.

Bu haber, CNN'in İsrail'in Lübnan'da bir kara harekâtına hazırlandığını bildiren haberi de dahil olmak üzere Amerikan medyasında yer alan diğer haberlerden saatler sonra geldi.

ABC'ye konuşan kaynaklar, İsrail'in Hizbullah'a karşı bir kara harekâtı başlatıp başlatmayacağına henüz karar vermediğini, fakat buna hazır olduğunu öne sürdü.

Yetkililer ayrıca, kısa süre önce İsrail ordusu yetkilileri tarafından da açıklandığı üzere, bir kara operasyonu düzenlenmesi halinde bunun kapsamının sınırlı olacağını belirtti.

Başbakan Benyamin Netanyahu, dün televizyonda yaptığı açıklamada İsrail'in ‘düşmanlarını vurmaya devam edeceğini’ belirtirken, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile rejim güçlerinin ‘kuzey bölgesindeki saldırı faaliyetlerini genişletmeye hazır olup olmadığına vurgu yapan’ bir operasyonel durum değerlendirmesi yaptığını duyurdu.

ABC'ye konuşan Amerikalı yetkililer ayrıca Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrullah’ın öldürülmesinin ardından İsrail ile Biden yönetimi arasında gerginlik yaşandığına dair haberlere de atıfta bulundu.

Ayrıca bir kaynağa göre, Amerikalı yetkililerin İsraillilerle temaslarını kaybetmeleri halinde ABD'nin 'bölgedeki çıkarları büyük zarar görebilir'.

Kaynaklara göre ABD'nin yaklaşımı değişmedi; krize sadece diplomatik bir çözümün uzun vadeli bir çözüm olduğuna dikkat çekiyorlar. Ayrıca askeri bir harekâtın böyle bir çözüm için zemin hazırlayabileceğini de belirtiyorlar.