Nasrullah’ın şehit yoldaşı Devrim Muhafızları komutanı kimdi?

img
Nasrullah’ın şehit yoldaşı Devrim Muhafızları komutanı kimdi? YDH

İranlı General Abbas Nilfuruşan cuma günü Lübnan'ın başkentinde Seyyid Hasan Nasrullah ile birlikte şehit edildi.




YDH- İsrail'in Beyrut'ta düzenlediği hava saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu Operasyonlardan Sorumlu Komutan Yardımcısı General Abbas Nilfouruşan, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nusrallah ile birlikte şehit oldu.

Beyrut'un güney banliyösündeki yoğun nüfuslu Haret Hareyk mahallesini vuran hava saldırısında sığınak delici mühimmat kullanılmıştı. İsrail işgal güçleri birkaç konutu hedef almış ve toplamda dört bina yıkılarak enkaza dönüşmüştü.

Onlarca ton patlayıcının kullanıldığı hava saldırısında sadece üst düzey Hizbullah ve Devrim Muhafızları komutanları şehit olmamıştı.

Ayrıca, 20’den fazla hayatını kaybetmiş ve yüzlerce kişi de yaralanmıştı. Birçok kişinin de hâlâ kayıp olduğu bildirildi.

Devrim Muhafızları, General Abbas Nilfuruşan'ın şehadetini teyit eden bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Siyonist rejimin eylemleri kınanırken, hava saldırısı Lübnan'a karşı işlenmiş bir suç olarak nitelendirildi.

İran Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı ve İran Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamenei'ye hitaben yapılan açıklamada, Nilfuruşan'ın şehadeti dolayısıyla tebrik ve başsağlığı dilekleri iletildi.

Şehit Komutan Nilfuruşan kimdi?

1966 yılında İran'ın İsfahan kentinde doğan General Nilfuruşan, Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) bünyesinde Operasyonlardan Sorumlu Komutan Yardımcısı olarak görev yapan seçkin bir askeri liderdi.

Askeri kariyeri 1980 yılında DMO ile birlikte hizmet veren gönüllü paramiliter bir grup olan Besic Örgütü'ne katılmasıyla başlamış, ardından resmen DMO saflarına geçmişti.

İran'da Kutsal Savunma olarak bilinen İran-Irak Savaşı'na (1980-1988) katılımı, askeri felsefesinin ve kariyerinin büyük bölümünü şekillendirdi.

General Nilfuruşan, İran-Irak Savaşı sırasında, henüz 14 yaşında olmasına rağmen hem batı hem de güney cephelerinde görev yaptı ve birçok kritik askeri operasyona liderlik etti. Savaş sırasındaki cesareti ve etkinliği sayesinde Devrim Muhafızları içinde hızla terfi etti ve İran'ın en saygın askeri stratejistlerinden biri haline geldi.

Komutan Nilfuruşan savaşın ardından stratejik yönetim alanında akademik çalışmalar yürüttü ve İran İmam Hüseyin Üniversitesi'nden doktora derecesi aldı. 2005-2007 yılları arasında Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri'nde Operasyonlardan Sorumlu Komutan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Daha sonra 2010-2014 yılları arasında İran Devrim Muhafızları Komuta ve Kurmay Üniversitesi'ne komuta etti ve burada geleceğin İranlı askeri liderlerinin yetiştirilmesinde önemli bir rol oynadı.

Haziran 2019'da, DMO Başkomutanı Tümgeneral Hüseyin Selami'nin emriyle, daha sonra şehit olacağı Operasyonlardan Sorumlu Komutan Yardımcılığı görevine atanarak İran'ın askeri liderliğindeki kilit rolünü daha da sağlamlaştırdı.

General Nilfuruşan'ın mirası İran içindeki askeri rolünün çok ötesine uzanmakta. Lübnan'daki Hizbullah ve çeşitli Filistinli direniş gruplarını içeren Direniş Ekseni'ndeki çabaların koordine edilmesinde hayati bir figürdü. Onun çabaları sayesinde bu gruplar, İsrail işgali ve müttefiklerinden gelen sürekli tehditler karşısında bile nüfuzlarını ve askeri kabiliyetlerini arttırdılar.

İslam Devrimi'nin ideallerine bağlılığıyla tanınan Nilfuruşan, özellikle Filistin ve Lübnan davalarını desteklemeye odaklanarak bölgedeki ezilenlerin haklarını savundu. Stratejik vizyonu, farklı bölgelerdeki direniş gruplarının birleşmesine yardımcı olarak işgal ve küresel baskıyla mücadele etme kabiliyetlerini artırdı.

Bölgedeki operasyonların planlanması ve desteklenmesindeki rolü onu anti-Siyonist, Batı karşıtı direniş ağında merkezi bir figür haline getirdi. Askeri bir komutan ve stratejik bir düşünür olarak İran, Hizbullah ve Filistinli gruplar arasında daha güçlü bağlar kurulmasında ve İsrail işgali karşısında birleşik bir cephe oluşturulmasında etkili oldu.