İspanya, İsrail’e karşı başlattığı silah ambargosunu genişleterek, Sivil Muhafız polis gücünün İsrailli bir savunma şirketinden mühimmat alım anlaşmasını feshetti ve İsrailli şirketleri ihalelerden dışlama kararı aldı.
YDH - 29 Ekim’de Madrid'den yapılan açıklamada, İspanyol hükümetinin Sivil Muhafız polis gücü için İsrailli bir savunma şirketinden mühimmat alımı anlaşmasını feshettiği bildirildi.
İspanya İçişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, "İspanyol hükümeti, Gazze’de çatışmaların başlamasından bu yana İsrail’e silah satmama taahhüdünü sürdürmektedir," ifadelerine yer verdi.
Açıklamada, "Bu anlaşma mühimmat alımıyla ilgili olsa da İçişleri Bakanlığı, satın alma işlemini iptal etmek üzere idari süreci başlatmıştır", denildi.
Bakanlık ayrıca İsrailli şirketlerin katıldığı tüm mevcut ihalelerden de dışlanacağını belirtti.
Cadena SER radyosu, daha önce İspanya'nın Sivil Muhafız gücünün Guardian LTD Israel adlı firmadan 6,48 milyon dolar değerinde 15 milyondan fazla dokuz milimetre mermi almayı kabul ettiğini duyurmuştu.
Bu haber, İspanya Savunma Bakanlığı’nın yerel medyaya İsrail’den silah alımlarını durdurduğunu açıklamasından bir hafta sonra geldi.
Madrid, 7 Ekim 2023’te savaşın başlamasıyla birlikte İsrail’e silah satışlarını durduracağını bildirmişti.
Bu karar, İspanya'nın sadece silah satışını değil, İsrail’den alımları da kapsayan ambargo kararının ilk işareti olarak görülüyor.
İspanya, İsrail’in Gazze Şeridi ve Lübnan’daki savaş suçları ve soykırım konusunda tepkisini daha önce açıkça dile getirmişti.
Başbakan Pedro Sanchez, 14 Ekim’de Avrupa Birliği'nin (AB) diğer üyelerine, İsrail ile olan serbest ticaret anlaşmasının askıya alınması için çağrıda bulundu.
Sanchez, "AB Komisyonu, insan hakları ihlallerinin tespit edilmesi durumunda, İsrail ile olan ortaklık anlaşmasının askıya alınması için İspanya ve İrlanda tarafından yapılan resmi talebe kesin yanıt vermelidir," dedi.
İspanya, Filistin'i devlet olarak tanıyan Norveç, İrlanda ve Slovenya gibi ülkelerle birlikte hareket ederek, mayıs ayında Filistin'e destek veren ülkeler arasında yer aldı.
Ayrıca, Madrid’de eylül ayında Gazze'de savaşı sonlandırma yollarını ve iki devletli çözüm için bir zaman çizelgesi oluşturmayı ele almak amacıyla Müslüman ve Avrupalı ülkelerin katıldığı üst düzey bir toplantıya ev sahipliği yaptı.
Bununla beraber İspanya, İsrail’i Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlayan davaya destek veren ilk Avrupa ülkesi oldu.