El-Meyadin, Siyonist lobinin baskı kollarının Netflix'e kadar uzandığını ve dev yayın servisinin kararlarını etkilediğini bildiriyor.
YDH- El-Meyadin'e göre, en önde gelen yayın hizmetlerinden biri olan Netflix'te daha önce Filistin'le ilgili filmler için özel bir alt kategori vardı ve aile, azim ve işgal altında yaşam üzerine 30'dan fazla belgesel mevcuttu.
Siyonist lobi, Netflix'in filmleri eklediği Ekim 2021 gibi erken bir tarihte koleksiyona karşı bir kampanya başlattı.
13-14 Ekim itibariyle, “Filistin Hikayeleri” bölümündeki 32 bölümün neredeyse tamamı silinerek sadece iki tanesi yayında kaldı ve insan hakları örgütleri ile sosyal medya kullanıcılarının protestolarına neden oldu.
Filistin'le ilgili filmlerin Siyonist lobi kuruluşlarının baskısı nedeniyle silindiğine dair şüpheler var.
İsrail medyasına göre, aşırı sağcı bir İsrail gözlemcisi olan Im Tirtzu, Netflix'in “Filistin Hikayeleri” koleksiyonunu eleştirerek, öne çıkan 19 film yapımcısından 16'sının “İsrail'e” karşı Boykot, El Koyma ve Yaptırım (BDS) kampanyasını desteklediğini iddia etti.
Aktivistler, Netflix'in koleksiyonu iade etmesini talep eden bir imza kampanyası başlattı ve beklenmedik bir şekilde kaldırılmasının nedenlerini ve motivasyonlarını sorguladı.
Filistin yanlısı bir sosyal adalet örgütü olan CODEPINK, yayın devinin bu hamlesini “Filistinlilerin hikayelerinin ve bakış açılarının popüler kültürden tam anlamıyla silinmesi” olarak nitelendirerek eleştirdi.
Açıklamada, bu hareketin “daha geniş kitlelerin İsrail'in acımasız işgali, apartheid, etnik temizlik ve şimdi de Filistinlilere yönelik soykırım gerçeğini anlamasını engellediği” belirtildi.
Freedom Forward adlı hak grubu bir mektupla şu soruları sordu
“Netflix, özellikle Filistinlilerin Gazze'de soykırımla karşı karşıya olduğu bir dönemde, dünyanın siyasi olarak en marjinalize edilmiş topluluklarından biri olan Filistinlilere ait ya da Filistinlilerle ilgili bu kadar çok filmi kaldırmasını nasıl gerekçelendiriyor?”
Netflix bu harekete, sanatsal “özgürlüğe ve dünyanın her yerinden özgün hikaye anlatımına” verdiği desteği vurgulayarak yanıt verdi ve koleksiyonun “insanların hayatlarını, hayallerini, ailelerini, arkadaşlıklarını ve aşklarını keşfederek” Filistin deneyiminin “derinliğini göstermeyi” amaçladığını belirtti.
El-Meyadin, daha önce hikaye anlatımında çeşitliliğe olan bağlılığını ilan eden Netflix'in stratejisini sessizce değiştirdiğinin görüldüğünü öne sürdü.