İran ve Avrupa troykasından nükleer görüşmeleri canlandırma kararı

img
İran ve Avrupa troykasından nükleer görüşmeleri canlandırma kararı YDH

İran ve 'Avrupa troykası' olarak bilinen İngiltere, Fransa ve Almanya, nükleer program konulu müzakereleri yeniden başlatma kararı aldı.




YDH - İran ile "Avrupa troykası" olarak adlandırılan İngiltere, Fransa ve Almanya'nın, Tahran'ın nükleer programına ilişkin müzakereleri yeniden başlatmak üzere anlaştığı bildirildi.

Tesnim haber ajansının bir kaynağa dayandırdığı habere göre, görüşmelerin yeri ve zamanı henüz tartışma aşamasında bulunuyor.

Görüşmelerin hangi ülkede yapılacağına dair henüz bir karar alınmazken, bir sonraki turun İran, İngiltere, Fransa ve Almanya dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde gerçekleştirileceği belirtildi.

Avrupa'dan yaptırım tehdidi

Söz konusu gelişme, "Avrupa troykası" dışişleri bakanlarının bu hafta yaptıkları bir açıklamayı takip etti.

Bakanlar, ağustos ayı sonuna kadar bir nükleer anlaşmaya varılamaması durumunda İran'a yönelik Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarını yeniden devreye sokma (snapback mekanizması) konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, Tahran'ın 2015 tarihli nükleer anlaşmanın (Kapsamlı Ortak Eylem Planı) şartlarını ihlal ettiğini belirterek Paris ve diğer Avrupalı ülkelerin, 10 yıl önce kaldırılan silah ambargosu, nükleer teçhizat ve bankacılık hizmetlerine yönelik yaptırımları geri getirme hakkına sahip olduğunu ifade etmişti.

Axios haber portalı, Batılı ülkelerin "snapback" mekanizmasını İran üzerinde bir baskı aracı ve diyaloğun başarısız olması durumunda bir B planı olarak gördüğünü yazmıştı.

Masadaki teklifler

Haberlere göre Avrupalıların yakın zamanda İran tarafına yeni teklifler sunması bekleniyor.

Bu tekliflerin, Tahran'ın 25 Haziran'da askıya aldığı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) İran'daki nükleer tesislerdeki denetimlerine yeniden başlamasına yönelik tedbirleri içerdiği belirtiliyor.

Ayrıca, İran'ın elinde bulunan ve neredeyse silah seviyesinde olan yüzde 60 saflıkta zenginleştirilmiş yaklaşık 400 kilogram uranyumun ülke dışına çıkarılması da teklifler arasında yer alıyor.