Aluma Derneği’nin 2025 yılına dair kapsamlı araştırması, İsrailli gençlerin üçte birinden fazlasının yurtdışına göç etmeyi düşündüğünü ortaya koydu.

YDH- İsrael Hayom’da yayımlanan habere göre, “Aluma” adlı kuruluşun yayımladığı 2025 Gençlik Durumu Raporu, İsrailli gençlerin geleceğe dair “ciddi” endişelerini ortaya koydu.
Rapora göre, gençlerin yüzde 37’si yakın gelecekte yurtdışına taşınmayı planlıyor. Bu grubun yüzde 26’sı geçici olarak ülke dışına çıkmayı düşünürken, yüzde 11’i kalıcı olarak ayrılmayı hedefliyor. Arap İsrailli gençlerde bu oran yüzde 17’ye kadar yükseliyor.
Raporda, “istihdam güvencesizliği, azalan güven duygusu ve temel beceri eksiklikleri” gibi sorunların yeni nesil üzerinde “ciddi etkiler” yarattığı belirtildi. Gençlerin yalnızca yüzde 14’ü kariyerine dair net bir fikre sahip olduğunu ifade ederken, yüzde 42’si “temkinli bir iyimserlik” taşıdığını, yüzde 14’ü ise “sürekli kaygı ve stres” içinde olduğunu bildirdi. Arap gençler arasında bu oran daha yüksek; yüzde 28’i “yoğun kaygı ve baskı” hissettiğini belirtti. Bu oranın “genel ortalamanın yaklaşık iki katına karşılık geldiği” belirtildi.
İsrael Hayom’a göre, 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı Operasyonu sonrasında başlayan Gazze’deki soykırım savaşı da iş yaşamında “büyük kesintilere” neden oldu. Aluma’ya göre, çalışan gençlerin yarısı “Demir Kılıçlar Operasyonu” sırasında mesleki değişim yaşadı. Üniversite öğrencilerinin yüzde 43’ü akademik hayatlarında kesintiler yaşarken, bunların üçte biri okul ya da bölüm değiştirdi.
Rapora göre, istihdam endişeleri (%52), “kişisel ilişkiler ve ekonomik bağımsızlık, günümüz İsrail gençliğinin karşılaştığı başlıca sorunlar arasında yer alıyor. Katılımcıların yüzde 17’si geleceğe “tamamen hazırlıksız” olduklarını ifade ederken, yalnızca yüzde 40’ı kendilerini hazır hissettiklerini belirtti.
Gazete, mesleki beceri gelişimi konusunda da “ciddi zorlukların” söz konusu olduğunu belirtti. Haberde yer aldığına göre, gençlerin “sadece yüzde 40’ı” iletişim, uyum sağlama ve yenilikçi düşünme gibi temel “sosyal becerileri” kolayca geliştirebileceğine inanıyor. Yüzde 43’ü bu konuda “önemli zorluklar yaşayacağını” düşünüyor; yüzde 17’si ise başarılı olma ihtimaline hiç inanmıyor. Teknolojiyle ilgili beceriler söz konusu olduğunda tablo “daha da karamsar”: Katılımcıların “yalnızca üçte biri” bu alanda kendine güven duyarken, yüzde 23’ü teknoloji becerilerini edinme konusunda “tamamen umutsuz.”
İsrael Hayom,’a göre yedek askerlik görevi yapanlar ise “en ciddi etkiyi” yaşayan grup. Araştırmaya katılan gençlerin veya eşlerinin yüzde 27’si Ekim 2023’ten bu yana en az 60 gün yedek hizmette bulundu. Bu kişilerin yüzde 64’ü hayatlarının önemli ölçüde etkilendiğini bildirdi. Etkilenen alanlar arasında en öne çıkanlar ise duygusal sağlık (%32), mesleki durum (%31) ve ekonomik istikrar (%29) oldu.
Aluma Derneği Başkanı Dr. Tami Chalmish Eisenman, “İsrail’in yeniden toparlanması, gençlerin geleceğe güvenle bakabilmesine bağlı. Pratik eğitim programları ve temel becerilerin geliştirilmesine yönelik girişimler derhal hayata geçirilmezse, ciddi iş gücü açıkları ve beyin göçü ile karşı karşıya kalırız. Bu rapor, tüm toplum için acil bir eylem çağrısıdır.” ifadelerini kullandı.