• 07/03/07 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-Irak Uzlaşma Cephesi’nin oluşturan gruplardan Irak Ulusal Diyalog Meclisi Lideri Halef Ulyan, siyasi sürece geri dönmek için şartlar ileri sürdü.




    YDH-Irak Uzlaşma Cephesi’nin oluşturan gruplardan Irak Ulusal Diyalog Meclisi Lideri Halef Ulyan, siyasi sürece geri dönmek için şartlar ileri sürdü.

     

    Londra’da yayınlanan Şarku’l- Evsat gazetesine bir demeç veren Halef Ulyan, mahmud el-Meşhedani’nin meclis başkanlığına geri getirilmesini ve Kültür Bakanı hakkındaki yargı sürecine son verilmesini, siyasi sürece dönmeleri için şart olarak öne sürdü.

     

    Şartlarının kabul edilmemesi durumunda Irak’taki en büyük Sünni siyasi grup olan Uzlaşma Cephesi’nin silahlı bir muhalif gruba dönüşeceği tehdidinde bulunan Ulyan, meclis ve kabine toplantılarına katılmamalarının nihai bir karar olmadığını, hükümetin isteklerini kabul etmesi durumunda siyasi sürece tekrar döneceklerini söyledi.

     

    Parlamentoda 44 milletvekili bulunan Irak Uzlaşma Cephesi, Mahmud el-Meşhedani’nin meclis başkanlığı görevinden alınması ve Kültür Bakanı Esed el-Haşimi hakkında Iraklı parlamenterlerden Misal el-Alusi’nin çocuklarını öldürtmek suçlamasıyla tutuklama emri çıkarılması üzerine meclis ve kabine toplantılarına katılmama kararı almıştı.

     

    Kişisel korumalarına Iraklı bir Türkmen parlamenteri dövdürmesine tepki gösteren Irak parlamentosu, Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani’yi oy çokluğuyla görevden almıştı.

     

    Irak parlamentosu bugün Irak Uzlaşma Cephesi’ne ve Sadr grubuna meclis çalışmalarına geri dönmesi çağrısında bulundu.

     

    Irak Parlamentosunda 30 milletvekili bulunan Sadr grubu da Samerra’daki Askeriyeyn türbesine yapılan terörist saldırıdan sonra parlamento çalışmalarına katılmayı askıya almış, türbeler onarılıncaya kadar meclis oturumlarına katılmayacağını açıklamıştı.