• 07/04/07 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-İşlerinin yoğunluğu sebebiyle kısa zamanda Türkiye’ye gelemeyeceği açıklanan Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, İran’a gidiyor.




    YDH-İşlerinin yoğunluğu sebebiyle kısa zamanda Türkiye’ye gelemeyeceği açıklanan Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, İran’a gidiyor.

     

    Irak İslami Yüksek Konseyi Bürosu konuyla ilgili bir açıklama yaparak Başbakan Nuri el-Maliki’nin Yüksek Konsey’in Başkanı Abdülaziz el-Hekim’le ve İranlı yetkililerle görüşmek için Tahran’a gideceğini belirtti.

     

    Mehr haber ajansına açıklamada bulunan Yüksek Konsey’in tahran bürosu yetkilisi, Başbakan Maliki’nin Tahran’a ne zaman geleceğinin tam olarak belli olmadığını belirtti, ziyaretin asıl amacının Abdülaziz el-Hekim’le görüşmek olduğunu söyledi.

     

    Yüksek Konsey temsilcisi, Maliki’nin hangi İranlı yetkililerle görüşeceğine ilişkin bir soruya da “büyük bir ihtimalle, İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei ile ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’la görüşecek” diye cevap verdi.

     

    Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de Çin ziyaretinin ardından Tahran’a gitmiş, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve İslam İnkılabı rehberi Ayetullah Ali Hamenei tarafından kabul edilmişti.

     

    İran’la en üst düzeylerde çok sık temaslar kuran Iraklı yetkililerin Türkiye ile ilişkisini değerlendiren Iraklı uzmanlar, Türkiye Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Irak Cumhurbaşkanı Talabani karşısındaki tutumunun Iraklılar tarafından onun etnik kökenine yönelik olumsuz bir tavır olarak algılandığını vurguluyorlar.

     

    Aynı şekilde Türkiye’nin kuzey Irak ve PKK sorununu görüşmek üzere Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’ye yaptığı davetin de Iraklılar nezdinde Irak Başbakanını “ayağına çağırmak” olarak algılandığı, Irak hükümetinin aşağılayıcı bir adım olarak gördüğü Türkiye’nin bu davetine olumlu cevap vermediği belirtiliyor.