• 09/03/07 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-Time dergisi, yasaklanan Baas Partisi’nin İyad Allavi’nin Irak’ta iktidarı almasını desteklediğini yazdı.




    YDH-Time dergisi, yasaklanan Baas Partisi’nin İyad Allavi’nin Irak’ta iktidarı almasını desteklediğini yazdı.

     

    Irak’ta muhtelif siyasi grupların kabineyi terk etmesiyle başlayan sürecin eski başbakanlardan İyad Allavi’nin tekrar iktidara getirilmesiyle sonuçlanacak bir proje olduğuna ilişkin değerlendirmeler yapılırken, Time dergisi kapatılan Baas partisinin de aynı geçmişten gelen İyad Allavi’nin iktidarını desteklediğini yazdı.

     

    Time dergisine demeç veren kapatılan Baas Partisi’nin Sözcülerinden Ebu Hala “Biz, İyad Allavi’nin mevcut şartlarda başbakanlık için en uygun isim olduğunu düşünüyoruz; umarız Allavi, Baas Partisi’nin Irak siyasi sahnesine dönmesini destekler” diye konuştu.

     

    Saddam’ın idam edilmesinden sonra Baas Partisi liderliğine getirilen İzzet İbrahim ed-Duri’nin Allavi ile işbirliği yapma konusunda büyük bir istek duyduğunu belirten Ebu Hala, “2004 yılındaki geçici hükümetteki başbakanlığı döneminde aldığı bazı kararları olumlu bulmasak bile biz gerçekten milliyetçi ve vatansever bir kişi olarak bu şahsı kabul ediyoruz” dedi.

     

    Allavi ile birçok kez görüştüğünü de belirten Ebu Hala, Allavi’yi dürüst ve bazı taassuplardan uzak bir kişi olarak gördüğünü belirtti.

     

    Liderliğini İyad Allavi’nin yaptığı el-Irakıyye grubunun Irak Uzlaşma Cephesi ile eş zamanlı olarak kabineyi terk etmesi üzerine Maliki hükümetinin devrilmesi yönündeki talepler artmış, ABD’deki bazı politikacılar da açıkça Maliki’nin başbakanlık görevinden alınması gerektiğini belirtmişti.

     

    Başbakan Maliki’nin Irak güvenlik güçlerinin güvenlik yetkisini devralmaya hazır olduğunu belirterek ABD’yi çekilme takvimi açıklamaya zorlayan demecinin ardından hükümetin devrilmesine yönelik söz konusu sürecin başlatıldığını belirten siyasi gözlemciler, Maliki’nin KDP, KYB, Irak İslami Yüksek Konseyi ve Dava Partisi’nin kurduğu “ılımlılar ittifakı”yla hükümeti bir süre daha garanti altına almış olmasına dikkat çekiyorlar.