Uzmanlar: İsrail, İran açısından ciddi bir tehdit değil

img
Uzmanlar: İsrail, İran açısından ciddi bir tehdit değil YDH

YDH- Rusya resmi haber ajansı Ria Novosti, uzmanlarının İsrail’in İran açısından ciddiye alınabilecek bir tehdit olmadığına dair görüşlerine yer veren bir analiz yayımladı.




YDH- Rusya resmi haber ajansı Ria Novosti, uzmanlarının İsrail’in İran açısından ciddiye alınabilecek bir tehdit olmadığına dair görüşlerine yer veren bir analiz yayımladı.

“Uzmanlar: İsrail, İran açısından ciddi bir tehdit değil” başlıklı analizde şu ifadelere yer verildi.

İsrail, halihazırda İran açısından ciddi bir tehdit değil, İran’ın, İsrailli yetkililerin son günlerde dile getirdiği tehditlerle ilgili olarak BM’ye başvurmasının sebebi ise İran’daki sert politika yanlılarının İsrail’in en yakın müttefiki olan Amerika ile yakınlaşmamak istemesidir.

Birçok İsrailli yetkili gibi Cumhurbaşkanı Şimon Perez de “İran mevcut uzlaşmaz tutumunu sürdürürse, İsrail İran’ın nükleer tesislerine yönelik bir önleyici saldırı düzenleyebilir” demişti; ancak Perez dün, İsrail’in İran’a saldırı yapmak gibi bir niyetinin bulunmadığını açıkladı.

Uzmanlar, savurduğu tüm tehditlere rağmen İsrail’in İran’a saldırmasının birkaç sebepten dolayı imkan dahilinde olmadığını belirtiyorlar.

İranlı İsrail uzmanlarından Hasan Ganizade İran’ın nükleer tesislerinin ülkenin muhtelif yerlerinde bulunduğunu ve bu durumun İsrail’in buralara yönelik saldırısını zorlaştırdığını belirtiyor. “İran, İsrail’in karşı koyamayacağı derecede güçlü bir orduya sahiptir” diyen Ganizade, sözlerini şöyle sürdürüyor: “İran’a saldırı, İsrail’e pahalıya mal olur.” Çünkü İsrail’in nükleer tesisi bir bölgede bunmaktadır ve İran burayı çok rahat bir şekilde vurabilir. Yine İsrail’de birçok nükleer santral vardır, bazı uzmanların ifadesine göre İsrail’de yaklaşık olarak 180 nükleer tesis bulunmaktadır.

Öte yandan İran içindeki bazı radikal güçler, Barack Obama liderliğindeki Amerika ile görüşme başlatılmasına karşı çıkmaktadırlar ve Tahran’la Washington arasında ilişki geliştirilmesini önleyecek adımlar atmaktadırlar.

Amerika’daki George Mason Üniversitesi profesörlerinden Mark Katz, şöyle diyor: “İran Amerika ilişkilerinin geliştirilmesini önlemeye yönelik adımlardan biri Amerikalı gazeteci Roksana Sabıri davasıdır.”

Amerika, İran’dan defalarca Roksana Sabiri’nin serbest bırakılmasını istedi; ama Tahran’dan şimdiye kadar bu talebine olumlu bir cevap alamadı.

Ayrıca uzmanlar, İsrail’in Tahran’la Washington arasında yapılması muhtemel olan müzakerelerin başarılı olabileceğine inanmamaktadırlar.

İran’ın yakın doğu uzmanlarından Ahmed Zeydabadi şöyle diyor: “İsrail, İran’ın bu şekilde zaman kazanmak istediğini ve nükleer programını durdurmaya niyetli olmadığına inanıyor.”

Uzmanlar, Amerika’nın İran’la ilişkilerini iyileştirmek istemesine rağmen, İsrail konusunda bir adım atmayacağını söylüyorlar.

Katz şöyle diyor: “İran, İsrail’in kendisine yönelik gerçek bir tehlike olduğunu hissettiği anda yükümlülüklerini yerine getireceğini çok iyi bilmektedir.”

Katz sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu durumda birçok dünya ülkesi İsrail’i suçlayacak; ancak İsrail’in bu yaptığından da memnuniyet duyacaktır. Çünkü İran sadece Amerika ve İsrail’e değil tüm dünyaya yönelik büyük bir tehdittir.”

 

Ria Novosti’den çeviren: Alptekin Dursunoğlu

http://pe.rian.ru/articles/20090417/121175223.html