Irak Ulaştırma Bakanı: İddialar Amerikan uydurması

24 Mart 2012

YDH- Irak Ulaştırma Bakanı Hadi el-Amiri, ABD’nin İran’ın Irak üzerinden Suriye’ye silah naklettiğine ilişkin iddiasını yalanladı.

 

YDH- Irak Ulaştırma Bakanı Hadi el-Amiri, ABD’nin İran’ın Irak üzerinden Suriye’ye silah naklettiğine ilişkin iddiasını yalanladı.

Irak’ta yayımlanan el-Meda gazetesinin haberine göre Irak Ulaştırma Bakanı Hadi el-Amiri, düzenlediği basın toplantısında İran’ın Irak hava sahasını kullanarak Suriye’ye silah gönderdiğine ilişkin Amerikan iddialarını yalanlayarak Amerikan yönetiminin bu iddiasını “içi boş bir yalan” olarak niteledi.

Irak Ulaştırma Bakanı Hadi el- Amiri, “Bu iddialar, Amerikalıların uydurmasından başka bir şey değil, bunlar içi boş yalanlar. Irak’ın başka ülkelerle ticari alışverişleri güven üzerine kuruldur. Bir ülkeden bir başka ülkeye silah nakledilecek olursa bu durum bilgimiz dahilinde olur” dedi.

Irak üzerinden Suriye’ye, Ürdün’e ve Avrupa’ya ayda 10 binden fazla uçak geçtiğini belirten Amiri, dünyadaki hiçbir ülkenin hava sahasından geçen her uçağı indirip denetlemediğini söyledi.

Amerikalılarla bu iddialarla ilgili konuştuklarını ve onlardan iddialarına dair bir delil istediklerini belirten Ulaştırma Bakanı Hadi el-Amiri,  “Biz bu konuyu İranlılarla da konuştuk ve onlara hava sahamızdan silah geçmesini istemediğimizi söyledik onlar da bu iddiaların asılsız olduğunu belirterek Suriye yönetiminin silaha değil ekonomik desteğe ihtiyacı olduğunu söylediler” dedi.

Irak Ulaştırma Bakanı Hadi el-Amiri, İran’ın Suriye’ye silah göndermek istemesi durumunda bunu bir uçaktan on kat daha fazla yük taşıyabilecek olan gemilerle göndereceğini belirterek Suriye’nin silahlarını Rusya’dan temin ettiğini ve Rusya’nın da bu silah satışlarını gizlemediğini söyledi.