Haaretz: Başbakan Olmert istifa etmelidir

08 Kasım 2006

SAAF-İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’i Hizbullah’la yapılan

SAAF-İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’i Hizbullah’la yapılan savaşta başarısızlıkla suçlayarak Olmert’in istifasını istedi.

 

İsrail’in etkili gazetelerinden Haaretz’de Ari Shavit imzasıyla yayımlanan bir makalede, Hizbullah’la yaşanan savaştaki başarısızlıklardan dolayı Başbakan Ehud Olmert’in istifası istendi.

 

Ehud Olmert’in gazeteciler tarafından yaratılan bir başbakan olduğunu belirten gazete, “gazeteciler onu yarattı ve destekledi, o da gazeteciler için oynadığı rolü korudu; şimdi gazeteciler ondan çekilmesini istiyor, gerçi bu makul bir istek değil ama meşru bir istektir” dedi.

 

Olmert’in Fransa tarafından hazırlanan Güvenlik Konseyi karar tasarısını kayıtsız şartsız kabul etmesini ve Hizbullah’ın isteklerine de boyun eğmesini isteyen Shavit, “öncelikle bir konuyu açıklığa kavuşturalım, Olmert kendisinin başlattığı savaştan kaçarsa oturduğu koltukta bir gün bile kalamaz. Cesaretin kendine özgü sınırları vardır. Siz bir milleti savaşa sürükleyemezsiniz. Zafer sözü verip onur kırıcı bir yenilgiye sebep olarak da o koltukta kalamazsınız” diye yazdı.

 

“Siz 120 İsrailliyi mezara gönderip milyonlarca İsrailliyi bir ay boyunca sığınaklarda saklayıp sonra da yanlış yaptım deyip sefanızı süremezsiniz” diyen Shavit, Olmert’in geçen ay bütünüyle yanlış yaptığını belirterek, Olmert’in sonunun ne olacağını düşünmeden alelacele savaşa girdiğini ve gerekli soruları sormadan askerlere körü körüne uyduğunu belirtti.

 

“Olmert, yanlış yaparak hava savaşıyla kumar oynadı, daha sonra tuhaf bir şekilde kara savaşında da aynı yanlışı tekrar etti. Asıl askeri planı uygulayamadı, kibirle ve topallayan bir acelecilikle üzerinde yoğunlaşmadan savaşa girdi. İsrail’in kuzeyinde evleri savaş cephesine dönen ateş altındaki insanları görmezden geldi ve utanç verici bir biçimde diplomatik cephede de yenildi” diyen Shavit, yazısında şu ifadelere yer verdi: “dolayısıyla gün, dünyaya zaferini ilan edecek olan Hasan Nasrullah’ın günüdür. İsrail ise ezildi, kana boyandı, yeni bir başlangıç yapmaya ihtiyaç var, yeni ve gerçek bir lidere…”