Güdümlü olmayan Suriye muhalefeti: Sorunun çözümü içeridedir

10 Nisan 2012

YDH- Suriye’de Değişim için Ulusal Koordinasyon Kurulu adlı muhalif grup, her türlü dış müdahaleyi reddederek Suriye’deki sorunun, içeride çözümlenmesi gerektiğini belirtti.

 

YDH- Suriye’de Değişim için Ulusal Koordinasyon Kurulu adlı muhalif grup, her türlü dış müdahaleyi reddederek Suriye’deki sorunun, içeride çözümlenmesi gerektiğini belirtti. 

ABD, Fransa, Katar ve Türkiye’nin girişimiyle İstanbul’da kurulan Ulusal Konseyin aksine hem ülke içinde hem de ülke dışında örgütlü Ulusal Koordinasyon Kurulu adlı muhalif örgüt, Suriye’deki sorunun uluslar arası güçlerin siyasi ve askeri müdahaleleriyle değil, içeride gerçekleştirilecek diyalogla çözümleneceğini belirtiyor.

El-Alem televizyonuna konuk olan Ulusal Koordinasyon Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Bessam Malik, sunucunun “İstanbul’da yapılan 1 Nisan toplantısında neden Suriye içindeki muhalefetin dikkate alınmadığı, niçin sadece İstanbul’da kurulan Ulusal Konsey adlı örgütün meşru temsilci olarak kabul edildiği” yönündeki sorularına şöyle cevap verdi:

“Biz, geniş çaplı bir iç muhalefeti temsil ediyoruz. Mantıklı, şeffaf ve ölçülü bir tutumla içeride değişim için çalışıyoruz ve Suriye’de şimdiye kadar yapılan hataların tamirini ve tutumların değiştirilmesini istiyoruz.

Biz Suriye’nin içerisinde faaliyet gösteriyoruz, çalışmalarımız da tamamen şeffaf ve somuttur. Buna karşın dışarıdaki muhaliflerin çoğu ülkeye girmeleri yasak olan kişilerden ve onlarla işbirliği yapan partilerden oluşuyor. Bunlar da bazı Arap ülkeleriyle yabancı ülkeler tarafından destekleniyor.

Biz, Suriye içerisindeki muhalif kesimlerden biriyiz. Başlattığı girişimden ve ortaya koyduğu plandan dolayı Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi’yi ilk eleştiren biz olduk. Maalesef o, Suriye içindeki ve dışındaki muhalifler arasında bir görüş birlikteliği yaratma konusunda hiçbir adım atmadı.

İstanbul’da yapılan Suriye’nin Dostları toplantısı belirli bir bakış açısına sahiptir. Ama Suriye halkı ve içerideki muhalifler, meselenin hakikatini çok iyi anlamış bulunuyor. Ulusal Koordinasyon Kurulu’nun da bulunduğu iç muhalefet, kendi çizgisinde faaliyetlerini sürdürüyor ve demokratik ve parlamenter sistemi ve sivil ve çoğulcu bir toplumu hedefliyor.”

Bessam Malik, Suriye içerisindeki muhalefetin bazı çevreler tarafından neden dışlanmaya çalışıldığına ilişkin bir soruya da şöyle cevap verdi: “İç muhalefetin dışlanması sadece bir sözden ibarettir. Biz sahada varız. Biz, somut bir çizgiyle ve farklı bir yöntem ve yol haritasıyla demokratik hayata kavuşmak istiyoruz ve bu çerçevede faaliyet gösteriyoruz. Biz, yeni anayasanın mevcut gerçeklerle uyumlu olmasını umuyoruz. Seçim sandıklarının belirleyici olmasını istiyoruz. Seçimlerde uluslar arası gözlemcilerin bulunmasına da karşı değiliz.

Bizim bakış açımız, Suriye içindeki ulusal bir bakış açısıdır ve Suriye’deki tüm ulusal kesimlere açıktır. Biz, içerideki tüm muhalif gruplara dostluk elimizi uzatıyoruz.”

Programa katılan Suriye Demokratik Toplum Partisi Kurucusu Yusuf Semman da şunları söyledi:

“Suriye sorununun çözümü içeridedir. Suriye’deki hakiki çözüm yolu, içerideki araçlar kullanılarak sağlanır. Tüm fikri, kültürel ve siyasi eğilimler, kapsamlı bir diyalog konferansına katılmalı ve sorunun çözüm yollarını değerlendirmelidir.

Bessam Malik’in tutumu, Ulusal Koordinasyon Kurulu’ndaki dostların görüşlerini bildiğim için benim açımdan sürpriz olmadı. Onlar, milliyetçi insanlardır ve Suriye’de barışçı, aşamalı bir sivil değişim istemektedirler. İç muhalefet, Suriye’nin iki büyük tehlike olan iç savaştan ve dış müdahaleden korunabilmesi için her şekilde silaha başvurmayı reddetmiştir.

Suriye sorunu için iç çözüm yolu dışında kullanılacak yollardan yalnızca Siyonistler karlı çıkar. Maalesef yabancı isteklerinin tamamı ABD ve İsrail ile koordinelidir. Onların planına karşı koymamız gerekmektedir. Buna karşı koymanın yolu da içerideki sorunların ortadan kaldırılmasıdır. Bu Amerikan planının hedefleri ve herkesin malumudur. Sorun bizim buna nasıl karşı koyacağımızıdır. Dolayısıyla ancak içeride gerçek bir değişimle bu plana karşı koyabiliriz.”