Kerküklü Araplar peşmergelerin kentten çıkarılmasını istedi

21 Nisan 2012

YDH- Kerkük Arap Siyasi Konseyi, Bağdat’tan güvenlik gücü gönderilmesini ve peşmergelerin Kerkük’ten çıkarılmasını istedi.

 

YDH- Kerkük Arap Siyasi Konseyi, Bağdat’tan güvenlik gücü gönderilmesini ve peşmergelerin Kerkük’ten çıkarılmasını istedi.

Kurdpress haber ajansının Hollanda’dan yayın yapan Rudaw’a dayandırdığı haberine göre Kerkük Arap Siyasi Konseyi, Bağdat’tan güvenlik gücü gönderilmesini ve peşmergelerin Kerkük kentinden çıkarılmasını istedi.

Arap Siyasi Konseyi’nden yapılan açıklamada KDP ve KYB’ye bağlı peşmerge güçlerinin Kerkük’ün kontrolünü yasadışı olarak elinde tuttuğu belirtildi ve peşmergelerin müdahaleleri sebebiyle kentin polis güçlerinin kontrolünden çıktığı ifade edildi.

Irak merkezi hükümetinden bu konuya sorumlu bir şekilde yaklaşılmasının istendiği açıklamada peşmerge güçlerinin kentten çıkarılması ve onların yerine yasal polis ve ordu güçlerinin kente gönderilmesi talep edildi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cebbar Yaver ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Peşmerge güçlerinin tartışmalı bölgelerdeki varlığı merkezi hükümetle yapılan anlaşmaya dayanmaktadır. Biz, tüm vatandaşların güvenliğinin sağlanması için merkezi hükümete bağlı güçlerle kontrol noktaları kurduk ve ortak devriye güçleri oluşturduk” dedi.

Cebbar Yaver, görüş belirtmenin politikacıların hakkı olduğunu; ancak bu tür görüşlerin uyulması gereken yasal görüşler olmadığını söyledi.