Barzani’nin Suriyeli Kürt konseyinden İstanbul Konseyine katılma adımı

29 Nisan 2012

YDH- Erbil’de kurulan Suriyeli Kürtlerin ulusal konseyi, İstanbul’da kurulan ulusal konseyle diyalog için “Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkı” ön şartından vazgeçti.

 

YDH- Erbil’de kurulan Suriyeli Kürtlerin ulusal konseyi, İstanbul’da kurulan ulusal konseyle diyalog için “Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkı” ön şartından vazgeçti.

Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre Kürt ulusal konseyi Kamışlı kentinde yaptığı ve kendi kaderini tayin hakkı konusunda uzlaşmaya varamadığı toplantıdan sonra uluslar arası anlaşmalar çerçevesinde Suriyeli Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkından vazgeçti.

Suriye Kürtleri Birliği Partisi genel Sekreteri İsmail Hemi, konseyin 21 Nisan’da Kamışlı’daki toplantısında Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkının ayrıntıları ve “Suriye Kürdistan”ında gücü ele geçirmek için kullanılacak yöntem konusunda anlaşmaya varılamadığını açıkladı.

Suriyeli Kürt partilerinin görüş farklılıkları içerisinde olduğunu belirten İsmail Hemi, “Bazıları federalizm, bazıları ise bağımsızlık istedi. Sonunda kendi kaderini tayin hakkından vazgeçmeye ve özel siyasi şartları esas alarak yalnızca uluslar arası anlaşmalar çerçevesinde Suriyeli Kürtlerin sorunlarının çözülmesini istemeye karar verdik. Bu karardan sonra artık (İstanbul’daki) Suriye Ulusal Konseyi ile anlaşma konusunda hiçbir sorun kalmadı” dedi.

Suriyeli 15 Kürt parti, daha önce Kürtlerin haklarının göz ardı edildiği gerekçesiyle İstanbul’daki ulusal konseye katılmamıştı.

Kürt Konseyi üyelerinden Salih Gedu, bu kararda Kürt partileri arasında uzlaşma sağlanamamasının etkili olduğunu belirterek “15 parti arasında görüş birliği sağlamak zor iş” dedi.

Kamışlı toplantısından sonra Kürt partilerin İstanbul’daki Ulusal Konseye katılmasının zemini yaratılmış olsa da İlerici Kürt Partisi Genel Sekreteri Hamid Hacı Derviş, Suriye Ulusal Konseyi’nin Kürtlerin haklarını tanıma niyetinde olmadığını öne sürdü ve “onların amacı Kürtleri birbirine düşürmek ve Kürtler arasında karışıklık çıkarmaktır” dedi.

İstanbul’da kurulan Suriye Ulusal Konseyinin Başkanı Burhan Galyun, bir süre önce Suriye’de Kürdistan diye bir yer olmadığını belirterek Kürtler için federalizmden söz edilemeyeceğini söylemişti.