“Suriye muhalefeti endüstrisi”nde kriz

12 Mayıs 2012

YDH- Suriye muhalefeti adı altında kurulan örgütlerin destekçi ülkelerden sağladıkları yardımlarla oluşan endüstrinin paylaşım kavgası sebebiyle krize girmeye başladığı bildiriliyor.

 

YDH- Suriye muhalefeti adı altında kurulan örgütlerin destekçi ülkelerden sağladıkları yardımlarla oluşan endüstrinin paylaşım kavgası sebebiyle krize girmeye başladığı bildiriliyor .

ABD, Fransa, Katar ve Türkiye’nin girişimiyle İstanbul’da kurulan Suriye Ulusal Konseyi adlı örgütün Suriye içerisinde ciddi bir tabana sahip olmamasından dolayı konseyi destekleyen ülkelerin yaptığı mali yardımlarda ve bu yardımların paylaşımı konusunda ciddi sorunların yaşanmaya başlandığı bildiriliyor.

Lübnan’da yayımlanan es-Sebat gazetesi, Suriyeli muhalifleri Ulusal Konsey şemsiyesi altında toplamak için Perşembe ve Cuma günü İstanbul’da yapılan toplantıların başarısız olduğunu belirterek, başarısızlığın sadece muhalifler arasındaki çekişmeden değil, muhaliflere silah ve para sağlayan Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye gibi destekçi ülkeler arasındaki gizli çatışmadan da kaynaklandığını yazdı.

Gazeteye açıklamada bulunan bir Suriyeli muhalif, “muhalif gruplar birleşmek ve Suriye rejimi karşıtı ülkelere sunulmak üzere plan program hazırlamak yerine yardım pastasını bölüşme çabasına tutuştular” dedi.

Özellikle Körfez ülkelerinden yapılan yardımların bazı muhaliflerin cebine aktığını öne süren Suriyeli muhalif, Suriye rejimi karşıtlığı üzerinden mali yardım almak için ülkelerin kapsını aşındıran yeni bir sermayedar sınıf oluştuğunu söyledi.

Suriye Ulusal Konseyi adlı örgütün başkanı Burhan Galyun’un iki hafta önce Suudi Arabistan’a gizli bir ziyarette bulunduğunu belirten Suriyeli muhalif, uzun ve zorlu çabalar sonucu Suudi Arabistan’a giden Galyun’un Suudi yetkililerden Özgür Suriye Ordusu aldı silahlı gruba yaptığı silah ve para yardımını durdurmasını istediğini çünkü Galyun’un bu şekildeki yardımların komuta karmaşasına ve yerel komutanların konseyin emirlerini dinlememesine sebep olduğuna inandığını açıkladı.

 Gazeteye açıklamada bulunan bir başka muhalife göre ise Galyun para ve silah yardımlarının Ulusal Konsey aracılığıyla yapılması gerektiğini, konseyin ancak bu şekilde silahlı ve silahsız muhalif gruplar üzerinde hakim olabileceğini ve onları İhvancıların ağırlıkta olduğu konseyin bünyesinde toplayabileceğini belirtti. Bununla birlikte Galyun’un görüştüğü Suudi yetkililer, Suriyeli muhaliflere hiçbir şekilde yardım yapmadıklarını söylediler.

Es- Sebat gazetesine açıklamada bulunan muhalif, Burhan Galyun’un Suudilerin Özgür Suriye Ordusu’ndan ayrılan ve komutanlığını Suudi Arabistan’a bağlı bir Libyalının yaptığı silahlı bir gruba yardım yaptığını söylediğini nakletti.

Gazetenin haberine göre Suriyeli muhalifler tarafından kurulan “konseylere”, “hükümetlere” ve meclislere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Bir süre önce Paris’te kurulan “Geçiş Hükümeti” adlı örgütten sonra daha önce hiç bilinmeyen bir grup muhalif de “Geçiş Parlamentosu” adlı bir grup oluşturdu.

Bir süre önce bir Avrupalı politikacı ile görüştüğünü belirten bir başka muhalif de o politikacının ülkesini Suriyeli muhaliflere yardım etmediği için eleştirdiğini Avrupalı politikacının ise kendisine şu cevabı verdiğini nakletti: “Şu an bize halkının biz kısmına zulmeden bir rejimi, şimdikinden çok daha fazla zulmedecek bir rejimle değiştirmemizi istiyorsunuz. Ancak kurulacak bu rejim, Afganistan veya Somali gibi uzak bir yerde değil, Avrupa kıyılarına sadece 200 kilometre mesafede, tüm bölgeyi istikrarsızlaştıracak bir istikrarsızlık merkezi olacak.”