Dini mercilerden Maliki’ye Kürdistan uyarısı

14 Mayıs 2012

YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin yaşanan siyasi bunalımın çözümü için bir şart ileri sürerek istifa etmeye hazır olduğu öne sürüldü.

 

YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin yaşanan siyasi bunalımın çözümü için bir şart ileri sürerek istifa etmeye hazır olduğu öne sürüldü.

Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre Irak parlamentosundaki Sadr grubuna bağlı milletvekillerinden Abdulemir Hüseyin Hamid, Başbakan Nuri el-Maliki’nin kendisinin yerine İbrahim Caferi’nin başbakanlığa seçilmesi şartıyla istifa etmeye hazır olduğunu öne sürdü.

Abdulemir Hüseyin Hamid, “Maliki Ulusal İttifak içerisinde bir sorun haline geldi. Maliki’nin başbakanlıkta kalması, ittifakın çökmesine sebep olabilir.  Herkes bu tehlikeyi hissetmektedir” dedi.

Kürtlerle Irakiye’den başka Sadr grubunun da Maliki’nin başbakanlığına karşı olduğunu belirten Hamid, Maliki’nin de bu durumun farkında olduğunu ve kendisinden sonra İbrahim Caferi’nin başbakanlığa seçilmesi şartıyla istifa etmeye hazır olduğunu söylediğini ifade etti.

Liderliğini Başbakan Maliki’nin yaptığı Hukuk Devleti İttifakı milletvekillerinden Abbas Hammud Salim de İbrahim Caferi liderliğindeki Ulusal İttifakın Hukuk Devleti ile ittifakı sürdürmek için çeşitli seçenekler üzerinde çalıştığını belirterek Maliki’nin Kürtlerle ve el-Irakiye ile yaşadığı gerilimin Hukuk Devleti ile ittifakı tehlikeye düşürdüğünü söyledi.

Abbas Hamid Salim, Necef’teki dini mercilerin de Maliki ile ilişkilerini kestiğini belirtirken, bir Kürt yetkili de dini mercilerin Mesud Barzani’ye Maliki’nin Kürtlere karşı askeri güç kullanması durumunda kendisine karşı çıkacaklarına dair güvence verdiklerini söyledi.

Kuveyt’te yayımlanan es-Siyase gazetesi de Iraklı dini mercilerin Başbakan Maliki’yi Kürdistan bölgesinin huzur ve güvenliğini bir kırmızıçizgi olarak gördüklerini ve Şiilerin hiçbir şekilde Kürtlere karşı askeri bir adım atmayacağını söyleyerek uyardıklarını yazdı.