Suud Bahreyn birleşmesine Körfez engeli

15 Mayıs 2012

YDH- Körfez İşbirliği Örgütü, Riyad toplantısında Suudi Arabistan ile Bahreyn’in birleşmesi konusunda anlaşmaya varamadı.

 

YDH- Körfez İşbirliği Örgütü, Riyad toplantısında Suudi Arabistan ile Bahreyn’in birleşmesi konusunda anlaşmaya varamadı.

Suudi Arabistan’da yayımlanan el-Vatan gazetesinin haberine göre Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz başkanlığında Riyad’da toplanan Körfez İşbirliği Örgütü üyeleri, “işbirliği aşamasından” Bahreyn’le Suudi Arabistan’ın birleşmesi şeklinde somut bir girişime dönüşen “birleşme aşamasına” geçmek konusunda anlaşmaya varamadı.

Haberde Körfez İşbirliği Örgütü’ne üye olan altı ülkenin liderleri, geçtiğimiz aralık ayında Suudiler tarafından gündeme getirilen birleşme önerisini incelemeye devam etme kararı aldığı bildirildi.

Birleşme açıklaması için yapılan Riyad toplantısının başarısız olduğunu belirten el-Vatan gazetesi, Körfez İşbirliği Örgütü üyesi ülkelerin birleşme açıklamasının tüm ayrıntıların incelenmesinden sonraya ertelediğini ifade ederek bu konuyla ilgili olarak da bakanlar kurulunu görevlendirdiğini yazdı.

El Vatan gazetesi, Körfez İşbirliği Örgütü üyesi ülkelerin tüm beklentilerin ve tahminlerin aksine davrandığını belirterek Suudi Arabistan ile Bahreyn arasındaki sınırlı birleşmeyi ima ederken Suudi Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal, birleşme ile hedefin sınırlı değil, kapsamlı birleşme olduğunu söyledi.

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al-i Halife, Körfez İşbirliği Örgütü’nün Riyad’da yapılan 14. İstişare toplantısında Suudi Arabistan’la birleşme planını savunarak planın kendileri tarafından istendiğini ve bunun Bahreyn halkının isteklerinin gerçekleşmesine yardım edeceğini savundu.

Öte yandan Bahreyn’deki muhalifler, Bahreyn’in her ne ad altında olursa olsun Suudi Arabistan’la birleşmesinin tehlikeli sonuçlar doğuracağını belirterek halkın taleplerinin devrimin hedefleri doğrultusunda karşılanması gerektiğini ifade ettiler.