Yemen’de CIA’ya İslamcı müttefik

04 Haziran 2012

YDH- Yemen’deki Müslüman Alimler Birliği’nin başkanı Abdulmecid Zindani’nin el-Kaide’ye karşı CIA ile işbirliği anlaşması imzaladığı bildirildi.

 

YDH-Yemen’deki Müslüman Alimler Birliği’nin başkanı Abdulmecid Zindani’nin el-Kaide’ye karşı CIA ile işbirliği anlaşması imzaladığı bildirildi.

Londra’da yayımlanan el-Kudsu’l Arabi gazetesinin United Press haber ajansına dayandırdığı haberine göre Yemenli din adamı Abdulmecid el-Zindani adının BM'deki arananlar listesinden silinmesi karşılığında CIA'yla Yemen'deki el-Kaide liderlerinin ve militanlarının tasfiyesi konusunda işbirliği anlaşması yaptı.

El-Zindani'nin el-Kaide liderleri, militanları ve hücreleri hakkında Amerikalı diplomatlarla ve CIA ile işbirliği yaptığına ilişkin haberin el-Zindani’nin imzasını taşıyan ve ofisinden sızan belgeye dayandığı bildiriliyor.

Abdulmecid el-Zindani'nin adı, Güvenlik Konseyi'nin 2004 yılında yinelediği teröre destek verenler listesinde yer almıştı. Zindani, 1980'de Sovyet işgaline karşı Afganistan'da devam eden mücadeleyi desteklemiş, Yemenli gençlerin Afganistan'daki savaşa katılmalarını sağlamıştı.

Abdulmecid el-Zindani, kendisinin el-Kaide lideri Usame Bin Ladin'le ilişkisi olduğu yönündeki iddiaları yalanlayarak, "Ben, Suudi Arabistan'dan umuma açık dersler vermiştim. Ladin de o dönemde derslerime katılmış olabilir. Benim el-Kaide'yle doğrudan ya da dolaylı bir alakam yok" demişti.

Yemen'deki Müslüman Alimler Birliği'nin de başkanlığını yürüten el-Zindani, Ali Abdullah Salih’ten sonra Yemen Cumhurbaşkanlığına getirilen Abdurrabih Mansur Hadi’ye verdiği destekle de tanınıyor. 29 Mayıs’ta beraberindeki ulema heyetiyle birlikte Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbih Mansur Hadi'yi makamında ziyaret eden Zindani, ulema heyeti ile birlikte Hadi'nin yanında yer aldığını ifade ederek "Hadi, hiçbir Arap liderinin kazanmadığı halk desteğini elde etti" demişti.

Göreve geldiği ilk günden itibaren el-Kaide'yle mücadeleye ağırlık veren Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, Amerika'nın aradığı el Kaide liderleri sıralamasında üçüncü sırada olan Fahd al-Quso'nun öldürüldüğü mayıs ayındaki operasyona onay vermişti. Operasyon Amerika'yla Yemen Ordusu arasında geliştirilen güvenlik işbirliği anlaşması kapsamında ortaklaşa gerçekleşmişti.

Ali Abdullah Salih’in tedavi sürecinde cumhurbaşkanlığı görevini vekaleten yürüten Hadi'nin talimatıyla 30 Eylül 2011'de de el-Kaide'nin Yemen'deki önde gelen liderlerinden Enver Avlaki, Amerika ve Yemen'in ortaklaşa düzenlediği operasyonla öldürülmüştü.