Fransa ve Katar’ın Afrika’da nüfuz savaşı

09 Haziran 2012

YDH- Fransız istihbaratının Katar’ın Afrika’daki terörist grupları silahlandırdığını ve onlara mali destekte bulunduğunu açıkladı.

 

YDH-Fransız istihbaratının Katar’ın Afrika’daki terörist grupları silahlandırdığını ve onlara mali destekte bulunduğunu açıkladı.

El-Hourriya gazetesi, Fransız istihbarat servisinin Katar’ın Mali’de karışıklık çıkarmak için bu ülkedeki silahlı gruplara silah ve para desteğinde bulunduğunu açıkladığını bildirdi.

Gazete, haberinde Katar’ın Mali’nin kuzeyindeki “Mağrib el-Kaide’si”, “Ensar-ı Din” ve “Tuarek” silahlı milislerini maddi açıdan desteklediğini belirterek Fransa’da yayımlanan ve Fransız politikacılarının skandallarını ortaya çıkarması ile tanınan haftalıkCanard Enchainedergisinden naklen Fransız istihbaratçıların yeni Savunma Bakanı Jean-Yves le Drian’ın Büyük Sahra’daki hiçbir olumsuz habere ilgisiz kalmadığını söylediklerini duyurdu.

Habere göre Fransız subayları, dergiye yaptıkları açıklamada “Savunma Bakanı Jean-Yves le Drian, bizim Katarlı dostlarımızın Mali’deki olaylarda rolünü ve Kuzey Afrika’daki silahlı gruplar üzerindeki nüfuzunu çok iyi bilmektedir” dediler.

Canard Enchaine dergisinde yayımlanan “Katarlı Dostlarımız Mali’deki İslamcıları Destekliyor” başlıklı yazıda Fransız askeri istihbaratçılarının “Tuarek isyancıları, Ensar-ı Din, Mağrib el-Kaide’si örgütleri ile Afrika’daki cihadi gruplar, Katar’dan yardım alıyor. Bu grupların uyuşturucu ve sigara kaçakçılığı ile ihtiyaç duydukları büyük paraları temin etmeleri mümkün değil” dediği bildirildi.

Fransız dergisi, Katar’ın Afrika boynuzundaki İslamcı grupları desteklediğini belirten Fransız istihbaratının bu geniş bölgenin teröristler için yeni bir üs haline geldiğini söylediklerini nakletti.

Silahlı grupların Nijer, Burkina Faso ve Cezayir sınırlarında kendileri için bir üs veya küçük bir ülke kurmaya çalıştıklarını öne süren dergi, Nijerya’daki “Boko Haram” (Batılı eğitim haram) grubu üyelerinin ve onların daha önce Somali’de bulunan eğitmenlerinin bu bölgeye geldiklerini bildirdi.

Canard Enchaine dergisi konuyla ilgili yayımladığı bir başka yazıda da Katar’ın Fransız Total şirketiyle Afrika sahilinde petrol arama ve sondaj konusunda gizli görüşmelerde bulunduğunu belirterek “Katar, sahip olduğu büyük doğalgaz rezervine rağmen Afrika’daki doğalgaz ve petrol yataklarına göz dikti” yorumunu yaptı.