Mısır’da devrimin adayı ile rejimin adayı mı yarıştı

18 Haziran 2012

YDH- Mısır’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna katılım yüzde 50 civarında kaldı, İslamcılar dışındaki devrimcilerin seçime ilişkin tutumu anlaşılamadı.

 

YDH-Mısır’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna katılım yüzde 50 civarında kaldı, İslamcılar dışındaki devrimcilerin seçime ilişkin tutumu anlaşılamadı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura kalan Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi ile Hüsnü Mübarek’in son başbakanı Ahmed Şefik arasındaki seçim yarışını resmi olmayan sonuçlara göre Özgürlük ve Adalet Partisi adayı Muhammed Mursi kazandı.

Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre katılımın yüzde 50 civarında gerçekleştiği seçimlerde Muhammed Mursi oyların yüzde 51.8’ini alarak birinci olurken, Ahmed Şefik’e verilen oylar yüzde 48.2’de kaldı.

Seçimlerde Muhammed Mursi için “devrimin adayı” Ahmed Şefik için ise “rejimin adayı” nitelemesi yapılırken, seçimlere katılımın azlığı ve “devrimin adayı” ile “rejimin adayı” arasındaki oy farkının yüksek olmaması diğer devrimci adayların seçimlerde hangi adayın lehine oy kullandığı sorusunu gündeme getirdi.

Birinci tur seçimlerde Mursi ve Şefik’in ardından üçüncü olan ve devrimci söylemleriyle tanınan Hamdin Sabahi'nin taraflarını cumhurbaşkanlığı seçiminde özgür bıraktığı bildirildi.

Sabahi'nin Cumhurbaşkanlığı  Seçim Kampanyası'nı yürüten Sami en-Nehri, "Sabahi, cumhurbaşkanlığı seçiminde herhangi bir yönlendirmede bulunmayarak, seçmenlerini istedikleri kişiyi seçmeleri ya da geçersiz oy kullanmaları tercihiyle baş başa bıraktı" dedi.

El Masri el-Youm'a konuşan en-Nehri, "Bunun delili şudur, Sabahi'nin İskenderiye'deki bazı taraftarları, Özgürlük ve Adalet Partisi'nin adayı Mursi'ye oy verdi. Bazı şehirlerdeki taraftarları ise Ahmet Şefik'i destekledi. Sabahi taraflarının çoğunluğu ise geçersiz oy kullandı" dedi.

Sabahi, 11 Haziran'da Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi'yi ofisinde kabul ederek Mısır ve Tunus devrimleri üzerine görüş alışverişinde bulunmuştu. Görüşme sonrasında yaptığı basın açıklamasında Sabahi, Mursi ve Şefik arasındaki farkın ne olduğunu iyi bildiğini fakat hiçbir adayı desteklemeyeceğini söylemişti. Sabahi ayrıca cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda Müslüman Kardeşler ve Ahmed Şefik'in hakkında söyledikleri ve dedikodulardan rahatsızlığını dile getirdi.

Sabahi, bir hafta önce yaptığı açıklamasında da "Şefik'le görüştüğüm yalan. Seçimin ikinci turuna ilişkin tutumum değişmedi. Mübarek rejiminin yeniden iktidara gelmesine de İslamcı akımların hegemonyasına da karşıyım" demişti.

Sabahi'nin Özgürlük ve Adalet Partisi'den milletvekili olan eniştesi (kızkardeşinin eşi) Muhammed Amir ise Sabahi'nin açıktan ilan etmese de seçimin ikinci turunda Şefik'i desteklediğini iddia etti.

Amir, el-Ahram gazetesine yaptığı açıklamasında, "Sabahi ve Nasırcı akıma mensup olan taraftarları, seçimin ikinci turunda Şefik'in kazanmasını istedi ve Şefik'i destekledi. Çünkü, Sabahi'ye göre, Mursi'nin cumhurbaşkanı olması, Sabahi'nin cumhurbaşkanlığı hayalinin sonu olacaktır. Mursi, cumhurbaşkanı olursa, bu görevi sürdürecek kadrolara ve desteğe sahip olacaktır. Şefik ise kadrosunun yokluğundan ötürü başarısız olacak ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yeniden düzenlenecek. Bundan ötürü Sabahi, Mursi'nin başarılı olmasını engellemek için Müslüman Kardeşler'e saldırıyor" dedi.

Sabahi, 23-24 Mayıs tarihlerinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda 4,820,273 oy (yüzde 20.72) alarak seçim yarışını üçüncü turda tamamlamıştı.

El-Kerame Partisi'nin eski başkanı olan Sabahi, halen el-Kerame gazetesinin Genel Yayın Yönetmenliği görevini sürdürüyor.