Ahmed Şefik, seçim zaferinden emin

22 Haziran 2012

YDH- Müslüman Kardeşler adayı Muhammed Mursi’den sonra cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu kazandığını açıklayan Hüsnü Mübarek’in son başbakanı Ahmet Şefik, son sözü YSK’dan beklediğini söyledi.

 

YDH-Müslüman Kardeşler adayı Muhammed Mursi’den sonra cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu kazandığını açıklayan Hüsnü Mübarek’in son başbakanı Ahmet Şefik, son sözü YSK’dan beklediğini söyledi.

Şefik, 16-17 Haziran tarihleri arasında ikinci turu gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra ilk defa dün akşam sessizliğini bozdu.

Şefik, dün akşam başkent Kahire'de düzenlediği basın açıklamasında, sandıkların kapanmasından kısa bir süre sonra "seçimleri kazandığını" iddia eden Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi'nin aksine seçimi kendisinin kazandığını söyledi.

Şefik, "Halk, Ahmed Şefik'i istiyor" sloganlarıyla sık sık kesilen konuşmasına şöyle devam etti:  "Seçim merkezlerinde sayılan oylar ve seçim kampanyamı yürüten ekibin elde ettiği verilere göre seçimin meşru galibi olduğumdan tam olarak eminim. Bununla birlikte Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) sözünü söylemesini bekliyorum. YSK, bu konuda son sözü söyleyecek olandır. YSK'nın açıklamasına saygı duyacağım. Şimdiye kadar çok konuştuk. Şimdi susmalı ve seçmenlerin sözünü dinlemeliyiz."

Mursi'nin seçim zaferi ilanını oldukça erken bulduğunu belirten Şefik, Mursi taraftarlarının Tahrir Meydanı'nda düzenlediği gösteriyle Yüksek Seçim Kurulu üzerinde baskı oluşturmayı hedeflediğini söyledi. Şefik "Meydanlardaki demokrasiye aykırı bu girişimi, Mısır halkının çoğunluğu reddetmektedir. Daha önce söyledim. Şimdi de tekrarlıyorum. Elimi, herkese uzatıyorum. Mısır, herkesindir ve herkesin olarak kalacaktır. İntikam dönemi sona ermelidir. Mısır'ın güvenliğini korumak için herkese çağrıda bulunuyorum" dedi.

Tahrir Meydanı'ndaki göstericiler "Halk, Mursi'nin Cumhurbaşkanlığını istiyor" şeklinde slogan atarak ve ayakkabılarını havaya kaldırarak Şefik'e yanıt verdi. Şefik'in açıklamasını el-Youm es-Sabi'ye değerlendiren Müslüman Kardeşler üyesi Subhi Salih, Şefik'in basın açıklamasında seçimi kazandığına dair herhangi bir delil sunmamasını eleştirdi.

Salih, "Şefik, provokatif bir şahıs. Seçimlerde hile yapmak için seçim sonuçları üzerinde şüphe oluşturmaya çalışıyor. Seçimlere hile karıştırmak için bize karşı kampanya yürütüyor. Müslüman Kardeşler, seçim sonuçlarını değiştirmeyi hedefleyen her türlü girişime karşı tetikte bekliyor" dedi.

Müslüman Kardeşler üyesi Saad el-Huseyni de Şefik'in basın açıklamasında, seçimi kendisinin kazandığına dair bir veri paylaşmamasını eleştirirken "Şefik, Siyonisler için bir umuttur. Mısır halkı için ise umut değildir. Ey Şefik, halk seni reddediyor, senin varlığını kabul etmiyor. Sen, dedikodu ve yalan yaymaktan başka bir şey yapmıyorsun" dedi.

El-Huseyni el-Cezire'ye yaptığı açıklamasında "Mısırlılar, iradeleriyle oynanması karşısında sessiz kalmayacaktır. Şefik'in seçimin resmi galibi olduğunu açıklaması doğru değil. Şefik, şu anda Tahrir Meydanı'nda olduğu gibi bir milyon insani meydanda toplayabilir mi?" diye sordu.

Öte yandan Mısırlı selefilerin lideri Hazim Ebu İsmail de dün akşam saatlerinde Tahrir Meydanı'ndaki gösterilere katıldı. Ebu İsmail, askeri yönetimin olduğu bir dönemde Mursi'nin cumhurbaşkanı olmasının bir önemi olmadığını vurguladı.

Ebu İsmail, "Mursi'nin seçimi kazandığı ilan edilse de meydandan çekilmeyin. Çünkü askeri yönetim varken Mursi'nin cumhurbaşkanı olmasının bir önemi yok. Yüksek Askeri Konseyi, Mısır'ın siyasi hayatından uzaklaştırıncaya, meclis çalışmalarına yeniden başlayıncaya ve ilan edilen anayasayı iptal edinceye kadar meydandan ayrılmayın" şeklinde konuştu.