Talabani’den Maliki konusunda özel mektup

25 Haziran 2012

YDH- Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Başbakan Nuri el-Maliki’nin güvensizlik oyu ile düşürülmesine ilişkin olumsuz tutumunun gerekçesini açıklayan bir mektup yazdı.

 

YDH-Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Başbakan Nuri el-Maliki’nin güvensizlik oyu ile düşürülmesine ilişkin olumsuz tutumunun gerekçesini açıklayan bir mektup yazdı.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, el-Irakiye İttifakı Lideri İyad Allavi ve Meclis Başkanı Usame Nuceyfi’ye hitaben yazdığı mektubunda şunları ifade ediyor.

Irak Cumhuriyeti

Başkan

 

Sevgili kardeşlerim,

Sayın, Mesut Barzani, Dr. İyad Allavi, Usame El-Nuceyfi ve Seyit Mustafa

Sevgi ve saygıyla

10.06.2012 tarihli yazınızı aldım ve buna da dürüstlükle cevap vermem gerekir ve sizden tek ricam yazdıklarımı hoş görü ile karşılamanızdır.

Yazınız, yanlış anlaşılma ve dikkatsizlik içermektedir.

1. başbakandan güvenoyunu çekme konusu

Erbil’de yaptığımız istişare toplantısında başbakandan güvenoyunu çekme konusundan bahsedilmiştir. Benim de bu duruma karşı duruşum belliydi, cumhurbaşkanı olduğum için tarafsız bir duruş sergiledim, dolaysıyla Fahri Kerim Hocanın hazırladığı yazıya imza atmadım ve diğer lider arkadaşların da imza atmasına izin vermedim. Ancak benim güvenoyunu çekmeyi başbakana veya milli ittifaka karşı bir koz olarak kullanmamı ve daha önce yapılan anlaşmaları yerine getirmediği takdirde parlamentodan güvenoyunu çekme isteğinde bulunacağımı söylediğimi iddia ediyorlar.

Şüphesiz siz toplantıda konuşulanları iyi hatırlarsınız ki, daha önceki yapılan anlaşmaların, yeni düzenlemelerin, koalisyon hükümet ve tek kişinin hükmetmemesi üzerinde durulmuştu. Ancak siz gelişmekte olan olayın konusunu güvenoyunu çekmeye çevirdiniz.