Libya, tüm kuzey Afrika’nın sorunu haline geldi

05 Temmuz 2012

YDH- Libya'daki yaşanan güvenlik sorunları ve Mali'nin kuzeyinin el-Kaide'nin eline geçmesi, kuzey Afrika ülkelerini endişelendiriyor.

 

YDH-Libya'daki yaşanan güvenlik sorunları ve Mali'nin kuzeyinin el-Kaide'nin eline geçmesi, kuzey Afrika ülkelerini endişelendiriyor.

Mağrib Birliği Dışişleri Bakanları (Fas, Cezayir, Moritanya, Libya, Tunus) toplantısı öncesinde Nessma TV'ye konuşanTunus Dışişleri Bakanı Refik Abdusselam, Libya'daki silahlanmaya dikkat çekerek "Libya'daki güvenlik sorunu, ülkemi de endişelendiriyor" dedi.

Abdusselam, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu mesele ne sadece Libya'yı ne de sadece Tunus'u ilgilendirmektedir. Bu mesele, tüm Mağrib ülkelerini ilgilendirmektedir. Özellikle de Mali'nin kuzeyindeki bazı bölgelerin, şiddet yanlısı kişilerin, el-Kaide'ye bağlı kişilerin kontrolüne geçmesi, hepimizi yakından ilgilendiren bir meseledir."

Abdusselam, Mağrib Ülkeleri Dışişleri Bakanları'nın pazartesi günü düzenleyeceği toplantıyla bölgede yaşanan güvenlik sorununu ve mücadele yöntemlerini ele alacağını belirtti.

Toplantının, Cezayir'in çağrısı üzerine gerçekleştirileceği bildirildi. Çünkü Tunus'un yanı sıra Cezayir de Libya'daki silahlanmadan ve silahların Cezayir'e sızdırılmasından endişe eden ülkeler arasında yer alıyor.

El-Kaide yanlısı silahlı gruplar, Cezayir'e sınırı olan Mali'nin kuzeyindeki bölgeleri geçtiğimiz günlerde kontrol altına almıştı. Cezayir, güneyde yaşanan bu krizden ötürü bölgede askeri tatbikata başlarken Tunus da Libya'ya sınır olan topraklarını askeri bölge olarak ilan etti.