Mısır: Camp David hiçbir fırtınadan etkilenmez

11 Temmuz 2012

YDH- Hüsnü Mübarek’in istifa etmesiyle sonuçlanan devrimin ardından uluslar arası ilişkileri merakla izlenen Mısır, İsrail’le imzalanan Camp David anlaşmasının güvende olduğunu açıkladı.

 

YDH-Hüsnü Mübarek’in istifa etmesiyle sonuçlanan devrimin ardından uluslar arası ilişkileri merakla izlenen Mısır, İsrail’le imzalanan Camp David anlaşmasının güvende olduğunu açıkladı.

El- Mısri el-Youm gazetesinin haberine göre Mısır'ın Tel Aviv Büyükelçisi Yasir Rıza, Camp David Barış Anlaşması'nın hiçbir fırtınadan etkilenmeyeceğini söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, görev süresi sona eren Mısır'ın Tel Aviv Büyükelçisi Yasir Rıza için veda partisi düzenledi. Partiye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon'un yanı sıra İsrailli üst düzey yetkililer katıldı.

Yasir Rıza, veda partisinde yaptığı konuşmasında iki ülke arasındaki ilişkilerin sağlamlığını vurgulayarak "Filistin davasının çözüme kavuşturulması, Tel Aviv-Kahire ilişkilerini de olumlu yönde etkileyecektir. İsrail ile Mısır arasında imzalanan barış anlaşması (Camp David), her türlü fırtınaya karşı güçlüdür, sapa sağlamdır. Barış anlaşması, bu gücünü uzun seneler süresince gösterdi. Geçen süre zarfında yeni bir nesil ortaya çıktı. Bundan ötürü İsrail'le Mısır arasındaki kültürel ve ekonomik alanda daha da geliştirmemiz gerekiyor" dedi.

Ayalon ise "Rıza, Mısır-İsrail ilişkilerinin geliştirilmesine önemli katkılar sağladı. Mısır'la olan ilişkilerimize sağladığınız katkıdan ötürü İsrail, şahsınıza teşekkür etmektedir. Gelecek dönemde de Mısır-İsrail ilişkilerini savunan gerçek bir ortak olarak kalmaya devam edeceğinde şüphemiz yok" dedi.

Öte yandan meclisin feshedilmesiyle ilgii olarak Anayasa Mahkemesi ile ters düşen Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, anayasaya bağlı olduğunu belirterek yaşanan sorunu yargıçlarla görüşerek aşacağını söyledi.