Seyda, Güvenlik Konseyi’ni müdahaleye çağırdı

13 Temmuz 2012

YDH- Suriye Ulusal Konseyi, dün akşam Hama'ya bağlı Terimse'de gerçekleştirilen katliamı gerekçe göstererek Güvenlik Konseyi'ni müdahaleye çağırdı.

 

YDH- Suriye Ulusal Konseyi, dün akşam Hama'ya bağlı Terimse'de gerçekleştirilen katliamı gerekçe göstererek Güvenlik Konseyi'ni müdahaleye çağırdı.

ABD, Fransa, Katar ve Türkiye’nin girişimiyle İstanbul’da kurulan Ulusal Konsey adlı Suriye muhalifi örgütün Başkanı Abdulbasit Seyda, bugün İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki sivilleri korumak için acilen harekete geçmesini isterken Arap Birliği'nden de Suriye krizini görüşmek üzere en kısa sürede toplanmasını istedi.

“Suriye Dostlar”ının Suriye halkı için harekete geçmesini isteyen Seyda, Arap liderleri Suriye devrimine ve Özgür Suriye Ordusu'na her türlü desteği vermeye çağırdı. Seyda "Katil zümrenin gidişi dışında başka bir çözüm yok. Katillerle diyaloga hayır. Devrim, devam ediyor" dedi.

Basın açıklamasında söz alan Ulusal Konsey Üyesi George Sabra ise Suriye'de yaşanan katliamlarda Rusya'nın da pay sahibi olduğunu iddia etti. Sabra "Kendisini çatışmanın merkezine koyan Rusya, Suriye halkının katledilmesinde pay sahibidir. Rusya, Suriye krizinin esas parçalarından birisidir. Rusya'nın siyaseti, iki ülke halkları arasındaki tarihi ilişkilerin sonunu getirecek" dedi.

Suriye Dostları'na çağrıda bulunan Sabra, sözlerden eylemlere geçilmesini istedi. Sabra "Suriyeli sivillerin can güvenliği, Güvenlik Konseyi ya da başka bir yolla korunmalıdır. Canların korunması, herhangi bir meşruiyete muhtaç değil.  Suriye'de yaşananlar artık tahammül edilemez bir hal aldı. Zamandan da sadece Suriye rejimi istifade etmektedir" dedi.

Eleştiri oklarının hedefinde olan Rusya ise dün gece geç saatlerde Suriye'nin Hama şehrinde yaşanan katliamı kınarken olayla ilgili kapsamlı araştırma yapılması çağrısında bulundu. Rusya, söz konusu olayın, Suriye'de dini bir çatışma başlatmak isteyenlerin çıkarına olduğunu söyledi.

Diasporadaki Müslüman Kardeşler Cemaati de Suriye'nin Terimse köyünde yaşanan katliamdan sadece Suriye rejiminin değil Rusya, İran ve Kofi Annan'ın da sorumlu olduğunu iddia etti.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan da Terimse'deki katliamı kınarken, şartların oluşması halinde Suriye'deki gözlemcilerin Terimse'ye giderek gözlemlerde bulunabileceklerini söyledi.

Katliamdan Suriye hükümetini sorumlu tutan Annan, Suriye hükümetini Cenevre'de alınan kararları ihlal etmekle suçladı.

El-Cezire ve el-Arabiya TV, dün gece geç saatlerde Suriye Ordusu'nun Terimse'ye düzenlediği operasyonla 200'ü aşkın sivili boğazlayarak öldürdüğünü iddia ederken Suriye televizyonu ise Suriye Ordusu'nun Terimse'de muhalif silahlı gruplarla çatışmaya girdiğini, çatışmada militanlara ağır kayıplar verdiğini duyurmuştu.

Öte yandan Suriyeli siyasi yorumcu Kâmil Sakr, Güvenlik Konseyi'nde Suriye krizinin ele alınacağı toplantıdan saatler önce Suriye rejiminin Terimse'de katliam gerçekleştirmiş olabileceğini ihtimal dışı bulduğunu söyledi.

Dördüncü kez Güvenlik Konseyi'nde Suriye krizinin ele alınmasına kısa bir süre kala katliam haberlerinin dünyaya duyurulmasının kendisinde şüphe uyandırdığını belirten Sakr, "Güvenlik Konseyi'ndeki önemli görüşme öncesinde, büyük bir katliam haberini dördüncü kez aldık.

Daha önce de Hula'da benzeri süreci yaşamıştık. Suriye rejiminin muhalefeti sindirmek için şiddet eylemlerine başvurduğunu anlayabilirim. Fakat Suriye rejiminin, Güvenlik Konseyi'ndeki görüşme öncesinde 200'ü aşkın kişiyi öldürmesi mantıklı değil. En aptal siyaseti olan bir rejim dahi böylesine bir hatayı işlemez. Çünkü bu durum, rejimin çıkarına değildir" dedi.

Rusya el-Youm TV'ye konuşan Sakr, Güvenlik Konseyi'nde Suriye krizinin görüşülmesinden kısa bir süre önce bu tür katliam haberlerinin yayılmasıyla, Suriye'ye destek veren Rusya ve Çin gibi ülkeler üzerinde baskı oluşturmak ve Suriye'ye müdahaleye kapı açacak BM evrensel beyannamesinin 7. maddesinin Güvenlik Konseyi'nde onaylanmasının hedeflendiğini söyledi.