Gözlemcilerden Şam’ı doğrulayan açıklama

15 Temmuz 2012

YDH- Özgür Suriye Ordusu adlı silahlı örgüt, sivil ve askeri yetkililere muhaliflere katılmaları için bir ay süre verdiğini açıkladı.

 

YDH-Özgür Suriye Ordusu adlı silahlı örgüt, sivil ve askeri yetkililere muhaliflere katılmaları için bir ay süre verdiğini açıkladı.

Liderliğini Türkiye’ye sığınan Suriyeli firari Albay Riyad Esed’in yaptığı Özgür Suriye Ordusu, Suriye askerlerine ve hükümet yetkililerine istifa ederek devrim saflarına katılmaları için Ramazan ayı sonuna kadar süre verdi.

Özgür Suriye Ordusu'nun Humus'taki komutanlarından Pilot Albay Kasım Sadeddin "Hükümetteki yetkililerin ve ordudaki askerlerin istifa etmeleri için önlerinde bir aylık süre var. Aksi takdirde ne kadar korunmuş kaleler içerisinde yaşasalar da hedefimiz olacaktırlar, bir ay sonra vakit onlar için geçmiş olacak" dedi.

Suriye'nin Irak Büyükelçisi Nevaf el-Faris'in istifasını memnuniyetle karşıladığını belirten Albay Kasım Sadeddin, rejimin sivil ve askeri kanadındaki diğer yetkilileri de el-Faris'i örnek almalarını istedi. Albay Kasım "Eğer siz şimdi istifa etmezseniz, halka karşı işlenen katliamlarda pay sahibi olacaksınız" dedi.

Özgür Suriye Ordusu adlı silahlı örgüte bağlı militanlarla Suriye Ordusu arasındaki şiddetli çatışmalar da devam ediyor. Cuma günü İdlib'e bağlı Cebeli Zaviye'de Suriye Ordusu'na yönelik saldırı hazırlığı içerisinde olan silahlı militanlar, ağır kayıp vererek geri çekilmek zorunda kaldı. Suriye ordu kaynaklarına göre çatışmada 23 militan öldürüldü.

Öte yandan Fransız haber ajansının cumartesi gecesi flaş gelişme olarak duyurduğu haberinde BM Gözlemcilerinin Hama’nın Terimse köyünde incelemelerde bulunduktan sonra yaptıkları açıklamaya yer verdi.

Uluslar arası gözlemcilerin açıklaması, “rejim yanlısı milislerin kadın ve çocukların da bulunduğu 200’den fazla sivili katlettiği” yönündeki el-Cezire ve el-Arabiya kanallarının haberlerini değil Suriye yönetiminin açıklamalarını doğrular nitelikte oldu.  

Uluslararası gözlemciler, Suriye Ordusu'nun perşembe gece geç saatlerde Terimse'ye düzenlediği saldırıda, Suriye Ordusu'ndan ayrılan asker, subay ve rejim karşıtlarının kaldığı yerleri hedef aldığını açıkladı.

Uluslararası medyanın aksine Suriye resmi kaynakları, Terimse'de sivillerin öldürüldüğü yönündeki haberleri yalanlarken, Terimse'de "teröristlere karşı başarılı bir operasyonun gerçekleştirildiğini" belirtmişti.

Güvenlik Konseyi'nde Suriye krizinin ele alınmasına saatler kala gündeme gelen “Terimse'deki katliam” haberleri, uluslararası toplum tarafından tepkiyle karşılanmış, “katliam haberleri” üzerine açıklama yapan Amerikan yönetimi, Suriye liderliğini "katiller" olarak nitelemişti.

Suriye'de 17 aydır devam eden çatışmalarda 910 muhalif asker ve subayın, 4481 Suriye güvenlik personelinin ve 12.313 de sivilin öldüğü bildiriliyor.