Şehristani: Zararı Kürdistan bütçesinden mahsup edeceğiz

15 Temmuz 2012

YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin enerjiden sorumlu yardımcısı Hüseyin Şehristani, Kürdistan Bölgesi’nin petrol ihracatının Irak ekonomisine 8 milyar Dolar zarar verdiğini açıkladı.

 

YDH-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin enerjiden sorumlu yardımcısı Hüseyin Şehristani, Kürdistan Bölgesi’nin petrol ihracatının Irak ekonomisine 8 milyar Dolar zarar verdiğini açıkladı.

Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin enerjiden sorumlu yardımcısı Hüseyin Şehristani, Kürdistan Bölgesi’nin petrol ihracatının Irak ekonomisine 8 milyar Dolar zarar verdiğini belirterek merkezi hükümetin bu zararı Kürdistan Bölgesel Yönetimi bütçesinden yapacağı kesintiyle gidereceğini açıkladı.

Sumeriyenews’e açıklamada bulunan Hüseyin Şehristani’nin Özel Kalem Müdürü Faysal Abdullah da Kürdistan Bölgesi’nin Bağdat’ın onayı olmadan yaptığı ham petrol ihracatının merkezi hükümete 8.5 milyar dolarlık zarar verdiğini belirterek merkezi hükümetin bu zararı Kürdistan Bölgesi’nin yüzde 17’lik bütçesinden yapacağı kesintiyle karşılayacağını söyledi.

Faysal Abdullah, Başbakan Maliki’nin enerji işlerinden sorumlu yardımcısı Hüseyin Şehristani’nin “Ham petrol, tüm Irak halkına aittir. Hiç kimsenin kamu menfaatini zarara uğratmaya hakkı yoktur” dediğini nakletti.

Hüseyin Şehristani’nin Irak merkezi hükümetinin uğranılan zararın Kürdistan Bütçesi’nden kesilmesi için Irak Maliye Bakanlığına resmen başvuruda bulunduğu açıklandı.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin üretilen petrolü kendi başına düşük fiyatlarla satmaması gerektiğini ve Irak şirketleri tarafından uygun bir fiyatla satılması için Irak merkezi hükümetine vermesi gerektiğini belirten Faysal Abdullah, Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasında yapılan petrol anlaşmasına da işaret ederek bu anlaşmanın Türkiye ile Irak arasında yapılan petrol anlaşmasına da aykırı olduğunu söyledi.