Çatışmalar Şam’ın merkezine sıçradı

17 Temmuz 2012

YDH-Suriye Ordusuyla muhalif silahlı gruplar arasında 16 ay önce başlayan silahlı çatışmaların başkent Şam'ın merkezine ulaştığı bildiriliyor.

 

YDH-Suriye Ordusuyla muhalif silahlı gruplar arasında 16 ay önce başlayan silahlı çatışmaların başkent Şam'ın merkezine ulaştığı bildiriliyor.

Fransız haber ajansının bildirdiğine göre bugün öğleden önce Şam merkezdeki Saba Bahrat Meydanı ve Bağdat Caddesi'nde silah sesleri duyuldu. Çatışmalardan ötürü bu iki bölgeye çıkan yollar kısa bir süre trafiğe kapatıldı.

Çatışmaların el-Midan gibi Şam'ın diğer bölgelerinde de devam ettiği, yer yer dumanların yükseldiği el-Midan'daki çatışmalarda Suriye Ordusunun, helikopterleri de kullandığı bildirildi.

Özgür Suriye Ordusu, Suriye genelinde geniş çaplı saldırılara başladıklarını, Şam'daki el-Midan ve Tadamun mahallelerinin yönetimin kontrolünden çıktığını ve Suriye güvenlik güçlerinin şiddetli saldırısına maruz kaldığını duyurdu.

Suriye'de çatışmalar şiddetlenirken BM Güvenlik Konseyi bir kez daha Rusya ile Batılı ülkeler arasında gergin bir oturuma daha tanık olacak. Çarşamba günü İngiltere'nin sunduğu yeni karar tasarısının Güvenlik Konseyi'nde oylamaya açılması bekleniyor. Rusya, Suriye üzerindeki yaptırımların artırılmasını ve 7. madde kapsamında Suriye'ye müdahaleye kapı açan tasarıya veto uygulayacağını açıkladı.

Öte yandan İran'ın muhaliflerle hükümet arasında süren krize çözüm bulmak için arabulucu olma çağrısına muhalefetten olumsuz yanıt geldi.

Suriye İhvan-ı Müslimin Cemaati liderlerinden Ömer Müşevveh, "İran, Suriye'deki krizin bir parçasıdır. Suriyeli muhaliflerden hiçbirisi, İran'ın arabulucu olma teklifini kabul etmeyecektir. İran, Suriye rejimini desteklemeye devam ettiği sürece de muhalefet, İran'ın önerisini reddedecektir" dedi.

İhvan-ı Müslimin Cemaati'nin tüm muhalif gruplarla birlikte rejimin devrilmesinde karar birliğine vardığını belirten Müşevveh, cemaatin yakında yeni bir siyasi parti kuracağını sözlerine ekledi. 

Suriye'deki silahlı gruplara mensup keskin nişancılara ait yeni görüntüler yayımlandı