Yeni Ortadoğu, Direnişin Ortadoğu’sudur

01 Ocak 1970

SAAF-Suriye Lideri Beşşar Esed, Lübnan Direnişi'ni güney Lübnan’daki başarısı dolayısıyla

SAAF-Suriye Lideri Beşşar Esed, Lübnan Direnişi'ni güney Lübnan’daki başarısı dolayısıyla kutlarken, Hizbullah’ın iki İsrailli askeri esir almasını “hesabı yapılmamış bir kumar olarak” gören Arap hükümetlerini eleştirdi.

 

Gazeteciler Birliği’nin Şam’daki 4. Kongre’sinin açılışında konuşan Beşşar Esed, “Lübnan direnişinin varlığı zaruridir, doğaldır ve meşrudur” dedi.

 

Katar’dan yayın yapan el-Cezire televizyonunun haberine göre Suriye Lideri Beşşar Esed devamla şunları söyledi:

 

“Bu Direniş'in meşruiyeti, İsrail’in düşmanlığı 2000 yılından beri bitmemesinden kaynaklanmaktadır. İsrail uçakları neredeyse her gün Lübnan semalarında dolaşıyor.”

 

“Güney Lübnan’daki savaşı bir zafer olarak değerlendiren Esed, “askeri zafer, siyasi zafere dönüştürülmelidir, dedi ve ekledi:

 

“Yeni Ortadoğu bizim anladığımız ve istediğimiz anlamıyla direnişin yeni Orta doğusudur. Barışın doğal yolu görüşmelerden geçer. Ancak bu yol başarısızlığa uğrarsa ya da böyle bir yol asla söz konusu olmazsa hakların geri alınması için direniş farklı şekilleriyle bir alternatif olarak belirir. Nitekim direniş sadece silahlı direnişle sınırlı değildir. Kültürel, siyasi ve her türlü yolla direniş gösterilmelidir.”

 

“Suriye, stratejik olarak barıştan yanadır. Ancak bu direniş ilkesinden geri durmak anlamına gelmemektedir. Zira İsrail barış sözcüğüne asla inanmamaktadır. Genişleme projesine dayalı kurulan İsrail hak sahiplerine haklarını geri vermelidir” diyen Beşşar Esed, İsrail’in iki askerinin esir edilmesini bahane ederek Lübnan’a saldırmasını şöyle değerlendirdi:

 

“Lübnan’a yönelik saldırı daha önceden planlanmıştı. Bu savaş iki İsrail askerinin esir alınması meselesi değildi. Bilakis bu dünya kamuoyu önünde bir mazeretti.”

 

“Direnişin silahsızlanmasını isteyen bazı Lübnanlı güçler”e değinen Esed, “Bu güçler başarısız olmuştur ve bu güçlerin yıkılışı yakındır. 14 Şubat ya da 14 Mart güçleri İsrail üretimi güçlerdir. Bu güçler Direniş'e saldırmak için uluslar arası destek istediler. Nitekim henüz kan soğumadan Direniş'in silahsızlandırılmasından söz ettiklerini gördük. Ancak bunda başarısız oldular ve bu güçlerin yıkılışını çok uzakta görmüyorum.”

 

“Dünya İsrail zarar görmeden yahut Araplar bir güç elde etmeden hareket etmiyor” diyen Esed, “Acaba Kana katliamı gibi İsrail’in işlediği katliamlar konusunda Batı ülkeleri harekete geçecek midir?”

 

Arap dünyasının resmi tavrına değinen Esed, “Lübnan savaşı Arapların durumunu tüm çıplaklığıyla ortaya koymuştur. Arap hakları hiçbir göz boyama olmaksızın durumu görmüştür” dedi.

 

Copyright © 2006 Saafonline - Bütün Hakları saklıdır. Alıntı yaptığınızda lütfen kaynağı bildiriniz.