YDH- Kurdpress haber ajansı, Suriye’nin Kürt bölgelerinde PYD’ye bağlı Halk Savunma Komitelerinin kontrolü ele alması üzerine bölgede yaşanan gelişmelere ilişkin bir haber analiz yayımladı.
Kurdpress haber ajansı tarafından yayımlanan “Suriyeli Kürt partiler arasında çatışma ihtimali” başlıklı analizin çevirisini sunuyoruz.
Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ve Suriye’de PKK’ya bağlı Kürt partiler ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi tarafından örgütlenen partiler arasındaki çekişmeler, bu ülkedeki Kürt bölgelerini Kürtler arası bir iç savaşa sevk ediyor.
Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından gönderilen 650 silahlı eğitim görmüş askerin Suriye’ye girişini engellemesinden sonra şimdi de Suriye’deki Kürt bölgelerinde çekilen bayraklar bu bölgelerdeki Kürt partiler arasında yeni bir çekişme sebebi oldu.
PKK, Kürtler tarafından kontrol altına alınan bölgelerde devlet dairelerine ve kamu binalarına kendi bayrağını astı. Kürdistan Demokrat partisi ile Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne yakın partiler ise bu binalara Kürdistan Bölgesi’nin bayrağının çekilmesini istiyor.
Suriye’deki Kürt partiler arasındaki ihtilaflar, Suriye’de huzursuzlukların başladığı günlere ve bu huzursuzluklar karşısında nasıl bir politika izleneceğine ilişkin görüş ayrılıklarına dayanıyor.
Suriye’de olaylar başladığında bazı Kürt partileri, yönetime karşı isyandan ve çatışmaya girilmesinden yana değildi, buna karşın bazı partiler Suriye’de yönetimin değişmesi için dış müdahalede bulunulmasını bile istiyordu.
Türkiye ve Suriye içerisindeki Arap çevreler tarafından Beşşar Esed yönetiminin yanında yer almakla suçlanan PKK ve Kürdistan Demokratik Birliği (PYD) daha ortada bir yol izledi ve Beşşar Esed yönetiminin devrilmesi durumunda da kalması durumunda da kazançlı çıkabileceği bir politika izledi.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin nezaretinde Erbil’de tüm Kürt partileri arasında anlaşma imzalanmasından sonra PKK’ya yakın partilerle Suriye Kürt Ulusal Konseyi’ne üye partiler arasında herhangi bir açık çekişme yaşanmadı.
Suriye’deki Kürt kentlerinin Kürtlerin kontrolüne geçmesinden ve daha önce Suriye ordusundan kaçıp Kürdistan Bölgesinde askeri eğitim verilen 650 firari askerin Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından Suriye’ye gönderilmesinin PKK tarafından engellenmesi, ihtilafların başlamasına sebep oldu.
Şu an Suriye’deki Kürt bölgeleri PKK’ya bağlı Kürdistan Demokratik Birliği’nin (PYD) kolu olan Halk Savunma Komiteleri (YPG) tarafından kontrol ediliyor.
Suriye’deki diğer Kürt partileri ise silahlı güce sahip bulunmuyor ve örgütlülük ve toplumsal taban açısından zayıf durumda bulunuyor.
Suriye Kürdistan’ındaki PKK ve ona bağlı partiler ile Kürdistan Demokrat Partisine ya da Kürdistan Yurtseverler Birliğine yakın partiler arasındaki ihtilafların uzun bir geçmişi bulunuyor ve ihtilaflar 1990’lı yıllarda bu partiler arasında yaşanan savaşlara dayanıyor.
Suriye’de olayların başladığı 2011 yılında Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Erbil’de Kamışlı kentinde bir araya gelerek Kürt Ulusal Konseyi adıyla örgütlenen 12 Kürt partisini bir konferansta topladı.
Bu konferansa PKK’ya yakın partilerin davet edilmemesi, ihtilafları arttıran bir diğer gelişme oldu.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi liderleri çok da hevesli olmamalarına rağmen Suriye ile ilgili bölgesel ve uluslar arası şartları göz önünde bulundurarak geçtiğimiz haftalarda bu partilerle Kürdistan Demokratik Birliği (PYD) ve PKK’ya yakın diğer partileri, bir araya getirdi. Toplantı sonunda Suriye’de yaşanan gelişmelerle ilgili ortak bir tavır belirleme ve Kürt bölgelerini kontrol etme konusunda anlaşma sağlandı.
Suriye ordusunun zihinlerde soru işareti uyandıracak şekilde herhangi bir açıklama yapmadan ve çatışmaya da girmeden Afrin ve Kobani kentlerinden çekilmesinden ve Suriye ordusunun PKK ile kısmen yaşadığı çatışmaların ardından Derik ve birkaç bazı kentten çekilmesinden sonra geçtiğimiz Cuma günü Kürdistan Bölgesel Yönetimi 650 firari Suriye askerini Suriye’ye gönderdi; ancak bunların Suriye’ye girişi PKK tarafından engellendi.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi anlamlı bir sessizlikten sonra peşmerge bakanlığı bu güçlerin Suriye’ye gönderildiğini yalanladı ise de sosyal medyada yayımlanan resim ve görüntüler bunun aksini gösterdi.
Şu an yaşanan bayrak meselesi, Suriye’deki Kürt partileri arasında açığa çıkan ihtilafların silahlı bir çatışmaya dönüşebilmesi riskinin bulunduğunu gösteriyor.