İktidar kavgası erken başladı

24 Temmuz 2012

YDH- Suriye’de geçici hükümet kurulması önerisinin gündeme gelmesiyle birlikte muhalif gruplar arasındaki iktidar kavgası da tırmanmaya başladı.

 

YDH- Suriye’de geçici hükümet kurulması önerisinin gündeme gelmesiyle birlikte muhalif gruplar arasındaki iktidar kavgası da tırmanmaya başladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'undan sonra Katar Dışişleri Bakanı Hamad Bin Casim El Tani'nin Suriyeli muhaliflerden geçiş sürecine önderlik etmesi için geçici hükümetin kurulması çağrısını yapması, muhalifler arasında 17 aydır süren taht kavgasını daha da kızıştırdı.

Suriye Değişim Hareketi liderlerinden Vahid Sakr, bugün akşam el-Arabiya TV'ye yaptığı açıklamasında, geçtiğimiz günlerde Fransa'dan Suriye'ye dönen Suriyeli General Menaf Talas'ın geçici hükümetin başına getirilmesi önerilerine sert tepki gösterdi.

Suriye Ulusal Konseyi'nin Katar ve Fransa'dan yönlendirildiğini savunan Sakr, "Suriye Ulusal Konseyi, tam anlamıyla Katar Ulusal Konseyi'dir" dedi.

Sakr "Ulusal Konseyi, Katar ve Fransa'dan bize dayattıkları gibi şimdi de geçici hükümeti Katar ve Fransa'dan dayatıyorlar. Hükümetin kurulmasında, harici dayatmaları kabul etmiyoruz. Bize destek veren tüm devletlere teşekkür ediyoruz; fakat dayatmalarını kabul etmiyoruz. Geçici hükümetin gerçek anlamda, Suriye içerisinden çıkan ulusal bir karar olmasını istemiyoruz. Suriye halkı bir defa yola çıktı ve geri dönmeyecektir. Suriye halkı ne ulusal konseyin ne de başka bir devletin dayatmasına boyun eğecektir. Suriye Ulusal Konseyi, tüm Suriye halkını temsil etmemektedir" dedi.

"Geçici hükümeti kurma fikrinden önce kriz yönetimi hükümeti kurmamız gerekiyor" diyen Sakr, açıklamasına şöyle devam etti: "Medyada Katar'ın Fransa'nın ya da AB'nin Suriye muhalefetini davet ettiği haberleri yer alıyor. Fakat bu gerçek değil, yalan ve iki yüzlülüktür. Onlar sadece Ulusal Konseyi ve özellikle de Ulusal Konsey'in Yönetim Kurulu'nu çağırıyorlar. Ulusal Değişim Hareketi olarak Suriye'de sahip olduğumuz halk desteği, Ulusal Konsey'inkinden daha fazladır. Neden Paris'te düzenlenen son konferansa davet edilmedik? Neden Katar'a davet edilmedik? Neden alınan kararlarda bizimle istişare edilmiyor? Neden? Çünkü burada bir veto var. Çünkü bizim sesimiz, Suriye sokaklarının sesidir. Suriye sokaklarının sesine karşı veto uygulanıyor.

Ulusal Konsey de Katar da Fransa da bilmeli! Suriye sokaklarının razı olmadığı hiçbir karar yürümeyecektir. Batı, şimdiye kadar neden sadece Ulusal Konsey'le görüşüyor? Bugün Katar Dışişleri Bakanı, Suriye muhalefetini "geçici hükümet" kurmaya çağırıyor. Kimi çağırıyor? Ben, meydan okuyorum! Katar, sadece Ulusal Konsey'e bu çağrıyı yapıyor. Biz, her şeyin farkındayız. Suriye Ulusal Konseyi, tam anlamıyla Katar Ulusal Konseyi'dir. Biz, geçici hükümetin Katar ya da Fransa hükümeti olmasını istemiyoruz. Biz, olalım ya da olmayalım tamamen ulusal bir hükümet olmasını istiyoruz. Kararların, gerçek anlamda ulusal olmasını istiyoruz. Biz, Siyasi arenada nelerin döndüğünü ve devrime yönelik komploların farkındayız."

"Beşşar Esed'in yakın bir zamanda devrileceğini düşünmüyorum. Çünkü Esed, aynı yöntemlere devam ediyor, katlediyor. Dış müdahale yok, "uçuşa yasak bölge" kararı yok" diyen Alevi kökenli Sakr, Suriye'de ayaklanmanın başladığı ilk aylardan itibaren Suriye'deki rejimin devrilmesi için NATO'nun müdahalesini zorunlu olarak görüyordu.