Levy: Suriye operasyonu Libya’dan daha iyi olacak; çünkü Türkiye var

26 Temmuz 2012

YDH- Fransa’daki İsrail lobisinin en belirgin ismi olan Bernard Henry Levy, Suriye konusunda el-Arabiya’ya yaptığı açıklamalarla yeniden gündemde.

 

YDH-Fransa’daki İsrail lobisinin en belirgin ismi olan Bernard Henry Levy, Suriye konusunda el-Arabiya’ya yaptığı açıklamalarla yeniden gündemde.

NATO'nun Libya müdahalesinde başrol oynayan Fransız filozof Bernard Henry Levy, Batı’nın Suriye'ye müdahalesi için girişimlerini sürdürüyor.

El-Arabiya televizyonuna konuşan Levy, "Hollande, Cameron ve Obama gibi liderlerden Beşşar Esed'i istifaya zorlayacak bir ittifakı oluşturmalarını istiyorum. Bu liderlerden herhangi birisinin, ittifaka önderlik etmesini istiyoruz. Bu dönemde bir kaptan ya da lidere ihtiyacımız var" dedi.

Arap liderlerin de Beşşar Esed'den kurtulmak istediğini belirten Levy "Müdahale için güçlü bir ordu var. Arap Birliği de Beşşar Esed'den kurtulmayı temenni ediyor. Fakat ihtiyacımız olan Avrupalı ya da Arap bir liderin önderliğidir" diye konuştu.

Mayıs 2012'de düzenlenen 65. Cannes Film Festivali'ne Libya devrimi üzerine hazırladığı "Tobruk Andı" adlı belgesel filmiyle katılan Levy'nin hemen yanında Fransa istihbaratının yardımıyla Suriye'den kaçan Özgür Suriye Ordusu'ndan iki komutan da hazır bulunmuştu. Özgür Suriye Ordusu komutanları, kimliklerinin deşifresini engellemek için yüzlerini isyancıların bayrağıyla örtmüştü.

Özgür Suriye Ordusu komutanlarıyla fotoğraf çektiren Levy, bu tabloyla neyi hedeflediğine şöyle açıklık getirdi: "Festivalde, beraberimde Özgür Suriye Ordusu subayları da vardı. Bununla, 'Libya'da Arap, Amerika ve Avrupalıların işbirliği içerisinde yaptığının aynısını Suriye'de de yapabiliriz' demek istedik. Bir olimpiyat meşalesi gibi..  Libyalılardan Suriyelilere geçen bir meşale.."

"Arap Baharı'nın vaftiz babası" unvanıyla anılan Levy, açıklamasının devamında "Suriye'ye yapılacak bir dış müdahale, Libya'dakinden daha başarılı geçecektir; çünkü, burada Türkiye'nin oynayacağı rol söz konusudur ve Arap Birliği de Beşşar Esed rejiminden kurtulmakta kararlıdır. Ayrıca Esed, Kaddafi kadar çılgın değildir. Uluslararası toplumun Esed'i tehdit etmesi halinde Kaddafi'nin aksine Esed, bu tehditlere boyun eğecektir" dedi.

Suriye'nin petrol ve gazının olmamasına rağmen stratejik konumundan ötürü ele geçirilmesi gerektiğini savunan Levy "Suriye'ye askeri müdahale zorunludur. Çünkü, şehitlerin sayısı artmaktadır ve stratejik çıkarların önemi, ekonomik çıkarlardan daha az değildir. Yoksa biz, gerçekten de Suriye'ye Ahmedinejad'ın müttefiki olan bir kişinin hakim olmasını mı istiyoruz?" dedi.

Kendisinin bir Siyonist olduğu iddialarını yalanlayan Levy, kendisini "İsrail'in destekçisi" olarak niteledi ve sözlerine şöyle devam etti: "İsrail'in destekçisi olmam, Suriye devrimine verdiğim desteği etkilemiyor. Suriyelilerin birçoğu da bunu bir sakınca olarak görmüyor. Çünkü onlar da benim gibi demokrasiye inanmaktalar. Suriye'deki demokratik dostlarım, benim gibi barışı savaşa tercih ediyorlar. Çünkü onlar için savaş, nihayetinde cehennemdir."

El-Arabiya televizyonuna göre Levy, casusluk faaliyetlerinde bulunduğu için "Fransız James Bond" ismiyle anılıyor. Fakat o, cesur ve büyük bir şahıs olduğuna inandığı "Yarbay Thomas Edward Lawrence"e işaretle "Arap Lawrence" olarak anılmayı tercih ediyor.

Levy, NATO'nun Libya'da müdahalesinden iki ay sonra (Haziran-2011) gittiği Tel Aviv'de verdiği bir konferansta gelen "Libya'ya askeri müdahale istediğiniz gibi Suriye'ye de müdahale istiyor musunuz?" şeklindeki soruya yanıt olarak "Evet istiyorum. Libya'dan sonra sıra Suriye'ye gelecek. Kaddafi'nin devrilmesi, Esed için üzücü Suriyeli muhalifler için ise mutlu bir haber olacak" demişti.